Actualitate

La Luncaviţa începe sărbătoarea Moşoaielor


Tulcenii din comuna Luncaviţa sărbătoresc, începând de vineri seara, Moşoaiele, un obicei „marcă de identitate” a localităţii, unic în România, potrivit primarului Ştefan Ilie.

De Sfântul Nicolae, în satul Luncaviţa încep să se audă clopoţeii care sunt purtaţi la brâu de copii şi care curăţă de rele noul an.

„Doar copiii poartă clopoţeii sau cloapetele, cum le spunem noi. Ei sunt cei mai nerăbdători şi dau startul sărbătorii”, a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Ilie.

Seara se formează cetele de colindători care au de la cinci până la 12 membri şi încep să repete colindele la casa fiecărui membru.

Măştile, care în timpul anului au stat la loc de cinste în casa moşoilor, sunt reparate în această perioadă, iar copiii îşi fac altele noi. Cele mai frumoase dintre ele vor fi premiate anul acesta de Primărie pe data de 22 decembrie.

Tinerii care se adună seara pentru a-şi pregăti colindele nu au voie încă să poarte măştile tradiţionale, ci doar clopotele.

În Ajunul Crăciunului, după ce tinerii au învăţat colindele şi şi-au confecţionat măştile, Moşoaiele străbat întregul sat şi dau reprezentaţii pe scena amplasată în centrul localităţii Luncaviţa, acesta constituind momentul cel mai important al sărbătorii.

Obiceiul se încheie de Bobotează, atunci când în comună se aud pentru ultima oară clopotele Moşoaielor.

Ştefan Ilie a mai precizat că Moşoaiele este un obicei unic în ţară care figurează, începând din anul 2013, în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc.

Sursa: News24.ro.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.