Actualitate

Lituanienii își aleg duminică noul președinte

Lituanienii votează duminică în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, punctul final într-o cursă strânsă între cei doi candidaţi de centru-dreapta care promit să lupte împotriva inegalităţilor sociale, evitând în acelaşi timp deriva populistă, informează AFP.

Ingrida Simonyte, deputată independentă apropiată conservatorilor şi fost ministru de finanţe, l-a devansat cu foarte puţin, în primul tur care a avut loc la 12 mai, pe economistul Gitanas Nauseda, un erudit novice în politică. Astfel, Simonyte a beneficiat de susţinerea a 31,13% dintre alegători, în timp ce contracandidatul său a obţinut 30,95%. Premierul Saulius Skvernelis s-a clasat pe locul trei, cu 19,72% din voturi.

Niciun sondaj de opinie nu a fost publicat înainte de scrutinul de duminică, ce coincide cu alegerile pentru Parlamentul European, însă analiştii lituanieni mizează pe Nauseda datorită independenţei sale, spectrului său politic larg şi personalităţii sale.

Cu cei doi candidaţi litunieni pro-Europa de centru-dreapta, Lituania rezistă curentului eurosceptic care se constată în Uniunea Europeană (UE), majoritatea alegătorilor lituanienii considerând că UE le-a adus prosperitate şi securitate.

Câştigătorul celui de-al doilea tur o va înlocui pe actuala preşedintă a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care îşi încheie cel de-al doilea mandat consecutiv, ultimul conform legii. „Doamne de oţel”, cunoscută pentru limbajul său ferm faţă de Rusia, este citată printre candidaţii la preşedinţia Consiliului European.

Articolul Lituanienii își aleg duminică noul președinte apare prima dată în Cronica Romana.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.