Editoriale

Lucian Avramescu: Nu astfel o vreau în Muzeul Pietrei pe Maica Domnului

Prietena Mioara Neagu îmi trimite mijlocul de a căuta o icoană în care Maica Domnului își alăptează pruncul la sân. Se cheamă Madona Litta și ar fi atribuită marelui Leonardo da Vinci.

madona litta leonardo la ermitaj

Mulți spun că un ucenic de-al lui ar fi realizat pictura și înclin să le dau dreptate. Oricum  eu altfel imaginez icoana din Muzeul Pietrei, mai exact din Biserica din Livadă. E prea ”oficială”, prea aristocrată, venind dintr-o lume în care  Maica din imaginația mea nu se regăsește.

Nu vreau să insult memoria marelui italian – i-am admirat celebra Madona – dar pictorul care va realiza icoana pe care o doresc trebuie să țină pensula cu sufletul, fiindcă sufletul are degete cu care poate picta.

Fata din Nazaret sau de pe orice vale a pământului, aleasă de Dumnezeu,  spre a-i dărui un fiu, trebuie să aibă căldura naivă a unei fete de la țară, ingenuă, frumoasă în minunea nedumeririi care i se întâmplă, simplă în dragostea de copil, purtând straie fără croieli  sofisticate.

Mulțumesc, Mioara, dar nu vreau ceva ca la Ermitaj. Pictorul trebuie să caute în el așa cum eu am căutat în mine, fără a ști că acum o jumătate de mileniu o celebritate imagina Fecioara alăptând, cu o coafură la modă în acele vremuri. N-am avut  știință de această operă, dar nu vreau ceva înrudit cu Leonardo, ci mai degrabă cu țărăncile lui Grigorescu.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.