Actualitate

Masacru la Kabul! Doi români, victime ale atentatului din Afganistan

Dezastru la Kabul, capitala Afganistanului. Un atac sângeros a avut loc chiar în timpul negocierilor asupra acordului de pace dintre Statele Unite ale Americii și talibani, iar printre victime se numără și români.

 

Cel puțin 16 persoane au fost ucise, iar peste 100 au fost rănite după o puternică explozie în Complexul Green Village, care găzduiește agenții de ajutor și organizații internaționale. Atacul a continuat cu focuri de armă și s-a încheiat cu o altă explozie, într-un service auto. Printre victimele atentatului se numără doi români, potrivit transparentnews.ro

„Stăteam în mașina noastră de poliție, când brusc, am văzut o mașină care a intrat în acea poartă și a explodat. Dacă nu eram în mașină, eram morți”, a declarat un martor pentru Al Jazeera.

Atentatul de la Kabul, revendicat de talibani

 

Purtătorul de cuvânt, Zabihullah Mujahid a declarat că a fost vorba despre un kamikaze și un comando în masacrul de la Kabul. Atentatul a avut loc luni noapte, chiar în momentul în care televiziunea afgană difuza un interviu cu emisarul american Zalmay Khalizad, care își prezenta punctul de vedere cu privire la acordul de pace stabilit cu talibanii.

Potrivit acordului de pace negociat dintre americani și oficialii talibani, Statele Unite ar urma să retragă 5.000 de militari din Afganistan și ar închide 5 baze militare.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a reacționat, de asemenea, transmițând un mesaj de condoleanţe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României decedat în urma atacului terorist comis la Kabul, în Afganistan, şi în care a fost rănit grav un alt cetăţean român.

„Condamn cu fermitate atacul terorist laş care, din păcate, a pus capăt vieţii unui cetăţean român şi a rănit grav un alt cetăţean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanţe familiei îndoliate şi urez însănătoşire grabnică cetăţeanului român rănit în acelaşi atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internaţional”, este transmis preşedintele Iohannis, potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

 

Premierul Viorica Dăncilă condamnă ferm atentatul terorist al talibanilor la ambasada României din Kabul (Afghanistan).

„Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost uciși mai mulți cetățeni străini și peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea și nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaționali, în lupta împotriva terorismului.

Transmit condoleanțe familiei cetățeanului român care și-a pierdut viața în urma acestui atac, precum și tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniți le doresc multă sănătate și putere pentru a se recupera cât mai rapid.

Guvernul României își reafirmă sprijinul pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității durabile în Afganistan”, a scris Dancila pe Facebook.

 

Ministerul Afacerilor externe român a emis un comunicat de presă în care precizează că transmite condoleanţe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite

„În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini.

În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit.

Cetățeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri.

Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite.

Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.”, precizează MAE.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.