Actualitate

Maximum de reprezentanți maghiari la Bruxelles – realitate sau lozincă de acoperire a „impotenței” electorale?

Comitetului Executiv Naţional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a organizat, recent, la Cluj-Napoca, o şedinţă la care a invitat şi reprezentanţi din conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM). După o analiză a evenimentelor politice din ultima perioadă, subiectul fierbinte a fost întocmirea unei liste comune pentru alegerile europarlamentare, care vor avea loc pe data de 26 mai 2019. Chiar dacă la şedinţă nu a fost prezent niciun reprezentant al Uniunii Demovrate a Maghiarilor din România (UDMR), ideea pusă pe masă de PPMT este aceea ca toate partidele maghiare să înfiinţeze o coaliţie electorală, pentru alegerile europarlamentare din 2019. Acest lucru ar constitui o noutate, deoarece sunt cunoscute neînţelegerile dintre PPMT şi UDMR și acuzațiile de corupție și trădare, vehiculate între cele două formațiuni. La alegerile generale din 2016, UDMR a refuzat clar o colaborare cu PPMT, acceptând în schimb o alianţă electorală cu PCM, nu din proprie inițiativă, ci ca urmare a presiunilor din Ungaria, spun gurile rele.

Despre iniţiaţiva alianţei electorale propusă la Cluj-Napoca, Biro Zsolt, deputat al PCM în Parlamentul României, ales pe listele UDMR, a explicat că realizarea sau respingerea nu va fi hotărâtă imediat, ci că vor fi mai multe runde de negocieri, până se va ajunge la întocmirea unei variante finale, în una, două sau trei formațiuni.

Biro Zsolt a explicat, în exclusivitate pentru Transparent News: „În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare, PPMT a avut după această şedinţă, o alta, în care au decis că dânşii nominalizează pentru europarlamentare pe Szilagyi Zsolt, președintele partidului, şi au propus să se înceapă negocieri tripartite, cu participarea UDMR, PCM şi PPMT, pentru o lista comună la europarlamentare. Noi am avut între timp un congres. Preşedintele partidului, în momentul de faţă, este domnul Mezei Janos, fostul primar de la Gheorghieni (Harghita). Urmează să avem negocieri cu UDMR. Cred că PCM probabil va ajunge la o înţelegere cu UDMR, pentru că noi colaborăm de mai mult timp. Nu ştiu dacă în această colaborare putem să cooptăm şi pe cei de la PPMT. Asta depinde şi de UDMR , în primul rând, pentru că ei sunt cei mai tari din această coaliţie. Acum, depinde şi de PPMT pentru că e în funție de ce loc vor dânşii. Am înţeles că domnul  Szilagyi ar dori un loc eligibil. Aici e dificilă treaba, pentru că trebuie vorbit cu domnul Kelemen Hunor (preşedintele UDMR n.r). UDMR are în momentul de faţă trei – patru candidaţi pentru primele locuri. Rămâne de văzut când vor fi negocieri. PCM este pentru o colaborare la alegerile europarlamentare”, a declarat Biro Zsolt.

De asemenea, Biro Zsolt a afirmat că nu este încă fixată o nouă rundă de negocieri între partidele maghiare, dar că sigur se va ajunge la o decizie pe această temă.

„Nu pot să spun data unor noi negocieri. Încă nu este fixată. Noi încercăm să fim punctul de legatură între toate trei partidele. Decizia o vom lua împreună”, a accentuat deputatul Biro Zsolt rolul pe care formațiunea sa ar dori să îl promoveze față de electoratul propriu.

Lucian Ionescu

Foto: Politica Românească


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.