Actualitate

Mesajul lui Klaus Iohannis către bancheri: Sectorul financiar resimte cel mai acut lipsa de credibilitate, alimentată și prin lipsa predictibilității, prin măsuri hazardate și intempestive, cum a fost ordonanța lăcomiei

”În prezent, din punct de vedere economic, România merge într-o direcție greșită. Politicile actuale se găsesc pe contrasensul responsabilității economice. De aceea, este deosebit de important ca sectorul financiar să facă el însuși dovada preocupării pentru sustenabilitate”, susține Președintele României, Klaus Iohannis, în mesajul transmis în cadrul evenimentului „Forumul Pieței financiare, ediția a III-a – Punct și de la capăt în industria financiară din România. Dialog și soluții”. Mesajul a fost prezentat în fața bancherilor de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

”Titlul Forumului dumneavoastră din acest an, „Punct și de la capăt în industria financiară”, este cât se poate de sugestiv pentru provocările cu care sectorul financiar se confruntă în prezent, în raport cu două imperative indispensabile: sustenabilitate și credibilitate. Atât pentru sectorul financiar, cât și pentru autoritățile de reglementare, este esențială însușirea lecțiilor crizei economico-financiare. Pentru atenuarea evoluțiilor negative în viitor, este nevoie de echilibru și de responsabilitate, astfel încât sectorul financiar și economia să dobândească reziliența necesară”, a menționat Șeful Statului.

În opinia sa, modul de guvernare actual trebuie să înceteze, pentru că nu face decât să transfere nota de plată în anii următori. ”În condiții de normalitate, am fi așteptat de la Guvern garanții de sustenabilitate pentru viitor. Finanțele publice ale României nu se pot baza, la nesfârșit, pe cosmetizarea situației bugetare”, a subliniat Cosmin Marinescu în numele Președintelui României.

Totodată, Klaus Iohannis consideră că mediul de afaceri și sectorul financiar resimt cel mai acut această lipsă de credibilitate, alimentată și prin lipsa predictibilității, prin măsuri hazardate și intempestive, cum au fost cele ale OUG 114, greu de înțeles din perspectiva nevoilor de sustenabilitate financiară.

”Dumneavoastră cunoașteți cel mai bine cât de greu se construiește credibilitatea și vedem cu toții cât de ușor se poate pierde. Lecțiile crizei economice sunt astăzi mai importante decât oricând, mai ales în contextul global actual, fragilizat prin tentația populismului și a politicilor prociclice. Dumneavoastră, împreună cu autoritățile de reglementare, aveți un rol deosebit de important și în ceea ce privește educația financiară a publicului larg. Sunt absolut convins că susținerea educației și a incluziunii financiare a populației merită o atenție specială. Clienții dumneavoastră sunt primii care trebuie să perceapă beneficiile unui sistem bancar modern, ceea ce înseamnă inclusiv evitarea antagonismelor exploatate în relația cu mediul financiar. În ultimă instanță, cetățenii evaluează eficiența cu care funcționează sistemul financiar și economia, în general. De aceea, îndemn la raporturi oneste și la dialog deschis toate părțile implicate, autorități de reglementare, instituții financiare și beneficiari. Am convingerea că dialogul constant este singura cale câștigătoare, date fiind complexitatea problemelor și necesitatea soluțiilor.”, a conchis Șeful Statului.

The post Mesajul lui Klaus Iohannis către bancheri: Sectorul financiar resimte cel mai acut lipsa de credibilitate, alimentată și prin lipsa predictibilității, prin măsuri hazardate și intempestive, cum a fost ordonanța lăcomiei appeared first on Stiri Bancare.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.