Actualitate

Mileniul frământărilor religioase. Țările cu cel mai ridicat standard de viață se îndreaptă către ateism. Ce se întâmplă cu CREDINŢA în România

 

FOTO: ortodoxcrestin.com

Europa prezintă o falie geografică distinctă atunci când vine vorba de certitudinea credinței. Dar înainte de a aprofunda a ceastă temă trebuie să ne răspundem la căteva întrebări. De ce credinţa în Dumnezeu este mai puţin accentuată în Europa de Vest decât  în partea Europei de Est şi Europei Centrale? Ce este de fapt, credinţa? Umanitatea se îndreaptă spre o epocă noua fără credinţă în Dumnezeu? Unde se plasează România în această lume din acest punct de vedere?

Unii spun că credinţa este o convingere religioasă despre existenţa lui Dumnezeu, fără să existe dovezi solide în acest sens. Credinţa poate fi asemănată cu un lanţ ale cărui verigi, încrederea şi siguranţa, leagă omul de Dumnezeu. Dar acest tip de credinţă se cultivă; nu ne naştem cu ea. Cum puteţi cultiva adevărata credinţă? Iată ce explică Biblia: „Credinţa vine din cele auzite, iar cele auzite prin Cuvântul lui Dumnezeu”.

Aşadar, trebuie să vă faceţi timp pentru a-l cunoaşte pe Dumnezeu şi pentru a afla învăţăturile Fiului său, Isus Cristos. Această cunoştinţă nu se dobândeşte fără eforturi. Trebuie să vă străduiţi să aflaţi ce spune Biblia ca să vă puteţi convinge de caracterul ei demn de încredere.

Adevărata credinţă înseamnă şi a crede că Dumnezeu are capacitatea de a-i răsplăti „pe cei care Îl caută“ cu asiduitate. Deci, , este clar că adevărata credinţă nu este credulitate şi nu se rezumă la a crede că Dumnezeu există. Ea înseamnă că acceptăm capacitatea lui Dumnezeu de a acţiona ca răsplătitor al celor care îl caută cu asiduitate.

Astăzi există numeroşi specialişti care oferă sfaturi cu privire la relaţiile interumane, iubire, viaţă de familie, rezolvarea neînţelegerilor, fericire şi chiar cu privire la scopul vieţii. Totuşi, Iehova Dumnezeu, Creatorul omenirii, este cel mai în măsură să ofere o îndrumare echilibrată şi sănătoasă în toate aceste domenii.

Ortodoxia a supravietuit şi are astazi nebănuite resurse nu numai în România, unde represiunea nu a cunoscut pustiirile apocaliptice din Rusia Sovietica.

Regimurile comuniste instalate de sovietici in Europa au afectat deopotriva ţări majoritar catolice (Polonia), protestante (Germania de Rasarit) si cea mai mare parte a tarilor ortodoxe: Uniunea Sovietica – în care erau încorporate alte tari pravoslavnice: Ucraina si Georgia, Romania, Bulgaria. La adapost de flagelul rosu ramasesera doar Grecia si mica insula Cipru. Or, este evident in prezent, dupa trei decenii de la prabusirea comunismului, ca in tarile majoritar ortodoxe eliberate exista cea mai evidenta recrudescenta a credintei in Dumnezeu si a regasirii vetrei liturgice si comunitare a Bisericii. Recensamantul intreprins in 1992 in tara noastra evalua “numarul ateilor marturisiti la cateva zecimi de procent; aproximativ 50.000 in cifre absolute.

Ultimul sondaj mondial a indicat cresterea procentajului ateilor in lume, cu 3% mai mult in comparatie cu anii imediat după căderea comunismului în Europa. Acest fapt e folosit ca argument ca religia nu mai are rost, e fara sens in epoca numita post-moderna, si ca umanitatea se indreapta spre o epoca noua fara credinta in Dumnezeu. Oare asa sa fie? Nu e prima data cind dusmanii credintei prevestesc moartea religiei si a credintei. Au facut-o de multe ori in trecut si de fiecare data au fost dovediti mincinosi.

Dar să vedem ce se întâmplă în zilele noastre. Conform unui studiu realizat de Pew Research Center din Washington DC, sunt mai puțini vest-europeni care-și declară credința într-un Dumnezeu creștin în comparație cu populația din Europa Centrală și de Est (ECE). Armenia (79%) și Georgia (72%) sunt în fruntea listei țărilor ai căror adulți afirmă că cred în Dumnezeu cu siguranță absolută, în vreme ce Franța (11%), Elveția (11%) și Germania (10%) sunt țările în care oamenii sunt cel mai puțin siguri că Dumnezeu există, potrivit g4media.ro

Conform unui recensământ din 2011, peste 95% dintre armeni sunt membri ai Bisericii Apostolice Armene, fondată în primul secol al erei noastre și fiind prima confesiune creștină care a devenit religie de stat.

Printre țările Europei Centrale și de Est există doar trei excepții în care mai puțin de două treimi dintre adulți afirmă că cred în Dumnezeu: Ungaria (59%), Estonia (44%) și Cehia (29%).

În toate țările vest-europene mai puțin de două treimi dintre adulți cred în Dumnezeu, iar în statele cu populații mari fără nici un fel de religie, cum sunt Olanda, Belgia și Suedia, mai puțin de jumătate dintre adulți cred în Dumnezeu.

Mulți dintre respondenții din Europa de Vest au renunțat la convingerile lor din copilărie. De exemplu, în Belgia 55% din intervievați se identifică drept creștini, dar 85% din ei fuseseră crescuți în familie ca creștini.

În antiteză, 93% din adulții din Ucraina afirmă că sunt creștini, dar numai 81% din ei au fost crescuți ca creștini.

Cei mai mulți adulți occidentali au afirmat că s-au „îndepărtat gradual de religie”, deși au fost și mulți care au declarat că s-au separat de religie din cauza poziției bisericii în chestiuni sociale, cum ar fi homosexualitatea și avortul.

Dintre statele vestice participante, doar în Portugalia (44%) au fost mai mult de trei din 10 adulți care au declarat că sunt absolut convinși de existența lui Dumnezeu. Oamenii din câteva țări ECE s-au arătat a fi mai siguri de existența unui Dumnezeu, între care România (64%), Grecia (59%) și Croația (57%).

La nivel continental, majoritatea europenilor afirmă că religia și statul trebuie să rămână separate. Însă punctul de vedere e mai răspândit în Vest, iar în câteva state ECE părerile sunt mai împărțite. De exemplu, 46% dintre români au declarat că guvernul lor ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

Studiul arată și că cel puțin jumătate din adulții din Grecia, Bosnia, Armenia, Georgia și România consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, comparativ cu aproximativ numai 10% în Franța, Germania și Regatul Unit.

Țările în care cei mai mulți cetățeni au recunoscut deschis că nu cred în Dumnezeu sunt Cehia (66%), Suedia (60%), Belgia (54%) și Olanda (53%).
Aceste diferențe reies dintr-o serie de sondaje efectuate de Pew în perioada 2015-2017 pe un grup de aproape 56.000 de europeni (de minim 18 ani) din 34 de țări din Europa de Vest și ECE.

Ultimul sondaj naţional arată că 96,5% dintre români cred în Dumnezeu, 84,4% cred în sfinți, 59,6% cred în existența raiului, 57,5% în cea a iadului, iar 54,4% în viața de apoi.

De asemenea, 83,9% dintre români se consideră persoane religioase, 10,3% — nereligioase, în timp ce 1,1% se declară atei convinși.

Lucian Ionescu

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.