Actualitate

Mirela a stat 6 luni în iadul din Afganistan. Prima femeie din România care e Șefa luptătorilor în războiul cu talibanii. Povestea ei și imaginile sunt incredibile! Uite prin ce a trecut:

În viața civilă, Mirela e mezina unei familii cu cinci copii din comuna gălățeană Pechea.

La unitate însă, locotenentul Mirela Ivașcu este departe de a fi ”fetița mamei”, ci este în fruntea unui detașament de Poliție Militară format numai din bărbați căliți în misiuni imposibile. După 208 zile trăite intens pe front, printre talibanii din Afganistan, prima femeie-militar aflată la comanda unui detașament românesc disclocat în teatrele de război și-a adus teferi acasă toți cei nouă luptători din subordinea ei.

Zâmbește, iar ochii săi albaștri încearcă să ghicească, undeva în mulțime, pe cineva drag. Știe că acolo, în zona rezervată civililor, se află mama sa și câteva dintre nepoatele ei venite să o întâmpine la sosirea de pe frontul din Afganistan. Emoțiile o copleșesc atunci când, conform protocoalelor militare, lt.Mirela Ivașcu trebuie să facă apelul solemn în fața întregii unități. Își numără luptătorii rostindu-le, rând pe rând, gradul și numele. Sunt toți nouă, în formație completă, și asta e cel mai important. După 208 zile în care au fost cantonați în baza din Bagram, lt. Ivașcu și luptătorii ei din Detașamentul Internațional de Poliție Militară s-au întors din Afganistan și pot să spună ”Misiune îndeplinită!”.

Tânărul ofițer Ivașcu nu a scăpat de rude care i-au adus flori și apoi au încadrat-o pentru o fotografie de familie

Acum nouă ani absolvea liceul, acum a fost șefa polițiștilor militari dislocați în Afganistan

Acum mai puțin de un deceniu, Mirela abia ieșea de pe băncile Colegiului Militar Liceal ”Mihai Viteazul”, din Alba Iulia, iar acum e un șef care a avut în mâini viețile a nouă camarazi pe care i-a coordonat perfect pe frontul din Afganistan. A scris, practic, un capitol al istoriei moderne a Armatei Române devenind astfel prima femeie-militar aflată la comanda unui detașament dislocat în teatrele de operațiuni. Postul de comandant pe care a fost ”înscăunată” la numai 28 de ani nu a făcut-o să uite că nu ar fi putut să lupte cu talibanii de una singură, ci alături de camarazii ei.

”M-am bucurat de sprijinul celorlați polițiști militari din detașament care nu m-au tratat preferențial. Împreună am executat misiuni specifice de poliție militară în colaborare cu omologii americani. Cel mai greu nu a fost să lucrez cu bărbații din subordine, ci să mă integrez pentru că a fost prima mea misiune. Nici ei nu mi-au dat de furcă, dar nici eu nu le-am făcut lor viața grea. Am avut onoarea și norocul să lucrez cu profesioniști”, ne-a spus lt. Mirela Ivașcu la întoarcerea acasă.

În Afganistan și-a condus echipa timp de 208 zile

Mirela este cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei Ivașcu. Singura care a îmbrăcat haina militară dintre toți frații și surorile ei. De ce? ”Pentru că așa a simțit atunci când a luat această decizie”, explică simplu ofițerul care s-a sfătuit cu părinții săi atunci când a apucat-o pe drumul cătăniei. Cele 208 zile bătute pe muchie trăite pe front, printre talibani, se traduc prin misiuni riscante de securizare a aeroporturilor, de prevenire și investigare a traficului de droguri sau a altor substanțe de mare risc, a hărțuirilor de tot felul care se pot produce în rândul militarilor, de anchetare a încălcării regimului armelor și munițiilor, dar și de depistarea eventualelor forțe ostile care ar fi intenționat să se infiltreze în baza Bagram Airfield din Afganistan.

Mama a lăsat-o să plece pe front pe șefa polițiștilor militari, tatăl nu a fost însă de acord ca fata să plece în iadul din Afganistan

Mai bine de șase luni. O perioadă lungă pentru cei de acasă care, cu gândul la ”fetița lor”, au numărat fiecare zi din cele peste șase luni scurse și s-au rugat la bunul Dumnezeu ca Mirela să se întoarcă sănătoasă din iadul din Afganistan. Cum știrile de front nu sunt întotdeauna dintre cele mai bune, tensiunea a fost maximă.

”Am fost îngrijorată, cum să nu fiu?!? Acolo e război! Dumnezeu a ajutat-o pe fetița noastră și s-a întors sănătoasă acasă. Eu am fost de acord cu ea când a luat decizia să plece acolo, dar tătică-su nu prea a vrut să o lase. Ne-am rugat la Dumnezeu să se întoarcă sănătoasă și, uite, Domnul ne-a ascultat rugile și fetița noastră a venit nevătămată! Abia am așteptat să o strâng în brațe după atâta amar de vreme…”, ne-a spus Dumitra Ivașcu, mama primei femei-militar aflată a comanda unui detașament dislocat în teatrele de operațiuni.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Sursa: Libertatea.ro

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.