Sanatate

Mitul efectelor cafelei asupra oranismului a fost spulberat. Un medic spune adevărul

Părerile sunt împărţite atunci când este vorba despre cana de cafea pe care foarte mulţi dintre noi suntem obişnuiţi să o bem dimineaţa.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic distruge acest mit și spune ce efecte are cafeaua, de fapt, asupra noastră. Potrivit medicului nutriționist, cafeaua ajută persoanele care vor să slăbească, potrivit  transparentnews.ro

„Da, cafeaua ajută la slăbit şi nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe. Se cunoaşte efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezeşte.

Şi nu doar pe noi, ci şi pe tubul digestiv- mai exact, musculatura netedă din pereţii intestinului este contractată, fapt care duce la mişcări peristaltice, de progresie a conţinutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal şi previne constipaţia”, ne spune cunoscutul specialist.

„Cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoza necesară mişcării, creşte rezistenţa la efort şi capacitatea de contracţie a muşchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanţelor cu efect de doping la sportivi.

Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic creşte performanţa sportivă şi mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!”, explică nutriționistul.

„Când eşti agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzaţii sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac şi ţine de foame 2-3ore, precum o porţie de ciorbă”, mai spune Mihaela Bilic.

„Câte cafele putem consuma zilnic, fără niciun risc pentru sănătate? În cărţile de medicină se spune că maximum 5 ceşti. Eu vă confirm că fie şi doar 3 ceşti/zi fac diferenţa: se deblochează slăbitul şi uitaţi şi de foame. Doar să nu-i deranjaţi pe cei din jur, pentru că veţi avea şi o putere de muncă mai mare”, a scris celebrul medic pe pagina sa de Facebook.

Lucian Ionescu

 

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.