Actualitate

Modificări importante în Codul Muncii. Ce se întâmplă cu zilele neefectuate din concediul de odihnă

 

Românii care sunt angajaţi legal cu contract individual de muncă, beneficiază de un anumit număr de zile de concediu legal de odihnă, potrivit  transparentnews.ro

În legislația în vigoare există prevederi care stabilesc clar ce se întâmplă în cazul în care un salariat nu reușește, din diferite motive, să efectueze toate zilele libere la care are dreptul în 2019 până la finalul anului.

În astfel de situații, angajatorul are obligația de a acorda zilele de concediu de odihnă rămase din acest an într-o perioadă de 18 luni, începând cu prima zi a anului 2020.

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, este prevăzut în Codul muncii.

Prin urmare, salariații care rămân cu zile de concediu neluate până la 31 decembrie 2019 vor putea să se bucure de ele până la 30 iunie 2021.

Conform actului normativ, toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, dar salariații și angajatorul pot stabili o durată mai mare în contractul individual de muncă.

Trebuie precizat un detaliu foarte important. Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2019 este posibilă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.