Actualitate

Modificări legislative de ultimă oră. Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

 

Din 2020, alocațiile de stat pentru copii vor crește în același ritm cu rata medie a inflației, conform unor modificări la Legea alocațiilor, care urmează să fie votate decisiv în Camera Deputaților.

Vorbim despre de o majorare a cuantumului alocației cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Măsura ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie, potrivit   transparentnews.ro

Proiectul de Lege pentru completarea alin.(1) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, la care am făcut referire mai sus, este pe punctul de a primi votul decisiv în Camera Deputaților, după ce acesta a primit raportul favorabil de la Comisia pentru muncă și protecție socială.

Astfel, copiii vor beneficia de o majorare a cuantumului alocației pe care o acordă statul cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei. Măsura se va aplica începând cu 1 ianuarie 2020.

La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei și se acordă copiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Dacă ar fi să luăm un exemplu ipotetic și să ne imaginăm că măsura ar fi fost aplicabilă în 2018 (când rata medie de inflație a fost de 4,6%), la un cuantum al alocației precum cel de acum, am fi ajuns la următoarele sume:

156.9 lei, pentru copiii între 3 și 18 ani și

313.8 lei, pentru copiii de până în trei ani și pentru cei cu handicap, de până în 18 ani.

Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.