Actualitate

Mugur Isărescu: Creșterea prețurilor din România este mult mai mare decât prognoza anterioară a BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunțat luni că majorarea prețurilor din România este semnificativ mai mare față de prognoza anterioară a Băncii Naționale. Mugur Isărescu susține că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, din cauza scumpirilor la energie, gaze și alimente.

Creșterile de prețuri din România sunt, acum, semnificativ mai mari decât prognoza anterioară a Băncii Naționale, iar estimarea privind rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, notează Realitatea.net. Principala cauză a acestor scumpiri este majorarea spectaculoasă a prețurilor energiei.

„Anticipațiile inflaționiste ale analiștilor bancari sunt rezonabile. În schimb, la nivelul operatorilor economici s-au repoziționat pe un palier superior. Au fost motive serioase: atât discursul public care a accentuat dificultățile, cât și datele care au venit de multe ori din exterior, despre creșterile de prețuri, mai ales din domeniul construcțiilor.

Avem o scumpire a materiilor prime, cu impact direct în domeniul energiei electrice, a componentelor, cazul microcipurilor, dificultăți de aprovizionare, ruperi datorită pandemiei, scumpiri în transportul naval, avem și valul patru, o altă necunoscută și efecte ale schimbărilor climatice”, a declarat Mugur Isărescu, conform Realitatea.net.

Guvernatorul a precizat că BNR ia in calcul scenariul unei inflații tranzitorii, în codițiile în care estimarea pentru iulie „va depăși 5% sau va fi în jur de 5%”.

„Subliniez acest lucru, pentru că, de regulă, când noi facem o prognoză la sfârșitul anului, că va fi 5,6%, există tendința să se spună că «Banca Națională prognozează de acum înainte inflația de 5%, prețurile vor crește cu 5%». Nu este așa, inflația este deja 5%. Mai degrabă vedem o temperare a creșterilor de prețuri. Acesta este efortul nostru: să menținem inflația între 5 și 5,5% până la sfârșitul anului. Apoi, datorită efectului de bază, indicele prețurilor de consum coboară în ianuarie sub 5%.

5,6% nu este o noutate, nu este o prognoză că prețurile vor crește de acum înainte. Prognoza noastră este că, prin eforturi inclusiv din domeniul monetar, vom reuși să ținem prețurile undeva între 5 și 5,5%”, a mai afirmat Isărescu, conform Realitatea.net.

Potrivit guvernatorului BNR, față de prognoza din raportul de inflație precedent, creșterile de prețuri sunt semnificativ mai mari. Chiar și așa, a afirmat Isărescu, ceea ce se întâmplă în România nu diferă de ceea ce se întâmplă în alte state, oferind chiar și exemple: Statele Unite – inflație 5,4%, Ungaria – 5,3%, Polonia – 5%.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.