Actualitate

Noi scumpiri îi așteaptă pe români. Veste proastă de la guvernatorul BNR: Nu ne putem decupla de lume.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, aduce vești extrem de neplăcute pentru români: prețurile explodează la propriu în 2021, cu mult peste așteptările experților BNR de la începutul anului.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în condițiile în care la începutul anului banca centrală vorbea de o inflație de 3,4%, actualizată ulterior la 4,1%. Veștile sunt ceva mai bune pentru anul viitor, când inflația nu ar trece de 3,4%, potrivit raportului BNR.

”​Inflația va fi de circa 5,6% la sfârșitul anului. Față de prognoza din Raportul precedent, prețurile sunt semnificativ mai mari. Dar nu suntem singurii. Nu ne putem decupla de lume. Când ai inflația 5,4% în SUA, iar în Germania- țara stabilității prețurilor, ai 3,1%… În acest context, prognozele noatre sunt rezonabile”, a spus luni guvernatorul BNR la prezentarea Raportului asupra inflației ediția august 2021.

Mugur Isărescu: Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte.
În explicațiile oferite mass-media, Mugur Isărescu a precizat că nu urmează noi scumpiri, ci raportul inflației cuprinde scumpirile deja realizate până în prezent, iar vârful scumpirilor este înregistrat chiar în prezent.

„După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%.

Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5- 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută”, a declarat Mugur Isărescu luni.

Potrivit guvernatorului BNR, raportul care urmează să fie prezentat conține atât trimestrul III şi trimestru IV, chiar sfârşitul de trimestru IV 2021, pentru ca publicul să vadă că predicția de 5,6% nu este o noutate. „Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%.

Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a spus Mugur Isărescu.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.