Actualitate

Numele de român, regăsit în cele mai uluitoare și neașteptate locuri

Tabriz. Foto: wikiwand preluat de transparentnews.ro

Tabriz. Un nume care nu spune ceva celor mai mulți dintre noi. Tabrizul, un oraș din nord-vestul Iranului, este locul în care funcționează cea mai mare fabrică de tractoare din Orientul Mijlociu. Dacă veți citi, însă, istoria acestei fabrici, veți afla cu surprindere că România a jucat și ea, cândva, un rol deosebit în existența acestei fabrici (vezi articolul pe transparentnews.ro).

În contextul relațiilor dintre România și Iran, Uzina Tractorul Brașov (UTB) a fost parte a unui acord interstatal pentru a fonda o companie producătoare de tractoare în Iran. S-a hotărât, astfel, ca Tabrizul să fie locul de pornire, iar anul în care compania și-a început activitatea a fost 1966.

Dacă vă pare cunoscut… Universal 650 pe poarta fabricii din Tabriz. Foto: UTB/facebook

Cea dintâi țintă a uzinei din Tabriz a fost să ajungă la o producție anuală de 10 mii de tractoare cu motoare de 45-65 de cai putere, având cutii de viteze cu simplu sau dublu diferențial.

Astfel s-a născut uzina care astăzi se numește ITMCO – abrevierea de la Compania de Producere a Tractoarelor Iran (Iran Tractor Manufacturing Company) și se află printre cele mai puternice 100 de companii din statul iranian.

În 1976, uzina iraniană a semnat un contract de licență cu compania britanică Massey Ferguson, pentru a-și completa și îmbunătăți gama de producție.

ITMCo produce aproximativ 30.000 de tractoare pe an, și exportă unități CKD (traducere: complet ciocănit / complete knocked down) pentru asamblare în alte fabrici din întreaga lume.

Ileana Kiss

Foto: Moschee din Tabriz – howlingpixel.com


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.