Actualitate

Numele de român, regăsit în cele mai uluitoare și neașteptate locuri

buburuza.ro   buburuza.ro
Tabriz. Foto: wikiwand preluat de transparentnews.ro

Tabriz. Un nume care nu spune ceva celor mai mulți dintre noi. Tabrizul, un oraș din nord-vestul Iranului, este locul în care funcționează cea mai mare fabrică de tractoare din Orientul Mijlociu. Dacă veți citi, însă, istoria acestei fabrici, veți afla cu surprindere că România a jucat și ea, cândva, un rol deosebit în existența acestei fabrici (vezi articolul pe transparentnews.ro).

În contextul relațiilor dintre România și Iran, Uzina Tractorul Brașov (UTB) a fost parte a unui acord interstatal pentru a fonda o companie producătoare de tractoare în Iran. S-a hotărât, astfel, ca Tabrizul să fie locul de pornire, iar anul în care compania și-a început activitatea a fost 1966.

Dacă vă pare cunoscut… Universal 650 pe poarta fabricii din Tabriz. Foto: UTB/facebook

Cea dintâi țintă a uzinei din Tabriz a fost să ajungă la o producție anuală de 10 mii de tractoare cu motoare de 45-65 de cai putere, având cutii de viteze cu simplu sau dublu diferențial.

Astfel s-a născut uzina care astăzi se numește ITMCO – abrevierea de la Compania de Producere a Tractoarelor Iran (Iran Tractor Manufacturing Company) și se află printre cele mai puternice 100 de companii din statul iranian.

În 1976, uzina iraniană a semnat un contract de licență cu compania britanică Massey Ferguson, pentru a-și completa și îmbunătăți gama de producție.

ITMCo produce aproximativ 30.000 de tractoare pe an, și exportă unități CKD (traducere: complet ciocănit / complete knocked down) pentru asamblare în alte fabrici din întreaga lume.

Ileana Kiss

Foto: Moschee din Tabriz – howlingpixel.com

pni.ro%20

Comment here