Sanatate

Pacienţii se vor putea trata fără coplată, chiar şi la privat. Raluca Turcan încearcă să explice

 

Guvernul a adoptat, marți seară, proiectul de Ordonanță de Urgență prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, potrivit  transparentnews.ro

Spitalele private vor avea acces fără limite la programele naționale de sănătate finanțate cu puținii bani de la buget. Ordonanța de urgență care liberalizează aceste programe a ajuns astăzi pe masa Guvernului, care vrea să modifice însă proiectul făcut public. Oficialii din sănătate dau asigurări că pacienţii se vor putea trata fără coplată, chiar şi la privat. Ordonanța a stârnit critici vehemente, mai ales că nu are studiu de impact.

Autorităţile susţin că oamenii vor avea acces mai rapid la servicii de calitate, dacă privaţii vor putea prelua oricând pacienţi prin programele naţionale de sănătate, nu doar în cazul în care statul nu face faţă.

Clinicile private au acces deja la o parte din programe, dar unele îi taxează pe bolnavi.

„Pacienții vor accesa serviciul medical pe care-l consideră mai bun.Nu va plăti nimic”, a scris viceprim-ministrul Raluca Turcan pe Facebook.

„Ordonanță de urgență dată de Guvernul Orban va salva vieți. Astfel, pacienții în stare critică vor beneficia mai repede de intervenții în cel mai apropiat spital, fie de stat, fie privat. Va crește deci numărul unităților sanitare care rezolva cazurile de infarct miocardic sau de accident cerebral. Pacientul va beneficia de tratament și NU va plăti nimic”, a scris, marți seară, pe Facebook, viceprim-ministrul Raluca Turcan.

„Un pacient din Craiova, cu infarct miocardic acut (cum a fost cazul unei vedete TV), nu va mai trebui transportat la București pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi salvat la centrul de cardiologie din Craiova. (…) În cazul bolnavilor de cancer, se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenții chirurgicale. Ei vor putea alege dacă se tratează la un spital de stat sau la unul privat”, mai spune Raluca Turcan.

Prin această OUG, pacienții vor avea acces la serviciul medical pe care îl consideră cel mai bun, în baza contribuțiilor semnificative pe care le fac la bugetul de sănătate luna de luna, din salariu”, a mai scris Turcan, care explică și modul în care se va face decontarea serviciilor.

„Decontarea se va realiza în același regim, din bugetul Sănătății, indiferent dacă este vorba de un spital de stat sau privat. Liberalizăm, astfel, serviciile medicale că să punem binele pacientului pe primul loc. NU se privatizează niciun serviciu medical! Este un fake-news prin care cei care au interese obscure în sistemul medical vor să denatureze adevărul”, își încheie Raluca Turcan postarea.

Lucian Ionescu

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.