Actualitate

Partidul Civic Maghiar – fără ascunzișuri

Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy, parlamentar român, membru al Partidului Civic Maghiar/PCM, ne-a împărtășit, de curând, strategia electorală a structurii din care face parte, în vederea abordării scrutinului europarlamentar.

Astfel, nu cu mult timp în urmă, PCM a realizat o conferință comună cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania/PPMT, în cadrul căreia s-au purtat discuții preliminare referitoare la o eventuală alianță între cele trei formațiuni maghiare (cele două, plus UDMR).

Referitor la intențiile PPMT de a propune pentru Parlamentul European pe Szilagyi Zsolt, președintele respectivei formațiuni, Kulcsar-Terza  Iozsef-Gyorgy a apreciat firesc ca popularii maghiari să „își joace cărțile”, dar a precizat că încă nu s-a luat nicio decizie privind întocmirea unei liste comune.

În discuțiile cu UDMR, PCM a propus pentru lista de la europarlamentare pe doamna Marton Zsuzsanna, dar listele comune ale UDMR-PCM vor fi definitivate în luna martie a.c..

PCM=autonomia Ținutului Secuiesc

În altă ordine de idei, dl. Kulcsar-Terza  ne-a dezvăluit că obiectivul principal al alianțelor încheiate sau cere sunt negociate de PCM este realizarea „autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc”, sens în care „Cine este aliat cu noi, este prietenul nostru, cine nu este aliatul nostru, este dușmanul nostru”. De altfel, în 2017 Kulcsar-Terza  Jozsef-Gyorgy a inițiat în Parlamentul României proiectul de lege cu privire la autonomia teritorială a zonei locuite de secui, propunerea fiind sprijinită și de UDMR. Domnul Kulcsar-Terza  a apreciat că susținerea autonomiei „Ținutului Secuiesc” se va afla și pe agenda viitorului europarlamentar, care va reprezenta PCM la Bruxelles.

Parlamentul European – un obiectiv cam îndepărtat

Așteptările PCM sunt descurajate de planurile UDMR, comunicate recent (01.02.2019) de Porcsalmi Balint, președintele executiv al  acestui partid, care a comunicat că, în competiția internă a formațiunii, s-au înscris ambii membri PE actuali UDMR, Csaba Sogor şi Gyula Winkler, dar și Csilla Hegedus, vicepreşedintele executiv UDMR responsabil pentru cultură, Csongor Oltean, preşedintele Consfătuirii Tinerilor Maghiari din Transilvania, respectiv Lorant Vincze, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN) şi secretarul pentru afaceri externe a UDMR.

Balint Porcsalmi a considerat ca fiind exclusă realizarea unei coaliţii cu PPMT, iar în privința candidatului PCM, Zsuzsanna Marton, a opinat că cererea PCM este nedreaptă şi disproporționată, dat fiind că sunt doar două locuri considerate ca fiind eligibile.

Anterior Hunor Kelemen declarase că o aşteptare realistă este aceea ca maghiarii transilvăneni – care însumează 6,5% din populaţia României – să reuşească să trimită în Parlamentul European doi candidaţi. Pentru a obţine trei locuri, lista candidaţilor maghiarilor ar trebui să obţină 9,26% din voturile valabil exprimate.

Mingea în terenul românilor

Lucrurile sunt cum nu se poate mai clare: partidele maghiare, vocea concetățenilor de etnie maghiară din Parlamentul României și din Parlamentul European, proclamă deschis dezideratul autonomist. Din păcate năzuințele lor sunt în conflict deschis cu Constituția României (art. 3 aliniatul (3) și art. 4).

Oare ce ar ieși dacă oamenii, de rând sau mai de frunte, ar îndrăzni să îi provoace pe toți demnitarii români, care au jurat cu mâna pe Constituție (inclusiv parlamentarii maghiari), întrebându-i cum se poziționează față de aceste deziderate, fățiș exprimate.

La fel ar merita văzut și Preşedintele României ce ar răspunde la întrebările pe care oamenii și le pun despre cum veghează el la respectarea Constituţiei (conform art. 80 al (2)).

Erika Szabo

Foto: weradio.ro


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.