Actualitate

Pentru că susține românismul, Biserica Ortodoxă Română este supusă unui nou atac

În lipsă de alte subiecte de scandal, o parte a presei din România a difuzat informația, ridicată la rang de știre, că la o biserică din orașul Năvodari a fost lipit un afiș pe care se menționa:

„Aprinderea lumânărilor de altă proveniență decât cele bisericești nu va aduce nici un folos duhovnicesc”, este mesajul notat pe afiș, după cum precizează site-ul transparentnews.ro. Se constată, în ultima vreme, o îndesire a atacurilor la adresa Bisericii Ortodoxe Române, de către cercuri antireligioase și pro-marxiste, deși conduita multor slujitori ai acesteia este mult îmbunătățită față de perioada de dinainte de 1989. Un exemplu sugestiv pentru aportul BOR în păstrarea identității naționale poate fi identificat în cuprinsul județelor Covasna și Harghita, unde puținele urme de cultură românească rămase sunt grupate și apărate în jurul lăcașurilor de cult.

Un val de ură a contaminat discuțiile ce aru urmat, majoritatea covârșitoare a celor care aruncau cu acuzații fiind formată din persoane care nu frecventează bisericile, ba chiar dau dovadă de o atitudine mai rea decât cea inamicală față de credința celorlalți.

Televiziunile și portalurile de știri nu menționează, mai mult sau mai puțin voit, aspectele pe care le comportă aprinderea lumânărilor. Cum ar fi faptul că lumânările din comerț sunt exclusiv din parafină, care este de o calitate foarte scăzută. În același timp, lumânările produse în atelierele episcopiilor sau patriarhiei au un conținut diferit și se reciclează, rămășițele fiind duse și retopite pentru a fi reintroduse în circuitul de producție. Aceasta dacă nu sunt amestecate cu lumânările din comerț, care sunt cel mai adesea amestecate cu colorant și parfum, pe lângă calitatea îndoielnică, fumul și gazele emanate putând fi cauza unor intoxicații sau îmbolnăviri grave. Conform normelor bisericii, astfel de lumânări sunt potrivite în alte contexte decât cele religioase.

În același timp, oamenii care ajută bisericile și curăță ceara, și locurile în care sunt aprinse lumânări, sunt plătiți chiar din banii rezultați din comerțul cu lumânări și candele produse de biserică.

În mod uzual, lumânările care au un preț de 50 de bani pe bucată pot fi cumpărate fără mare efort, conform precizărilor unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române. Biserica nu impune cumpărarea unui anumit număr de lumânări pentru uzul în timpul slujbelor și nici nu afirmă că dacă o persoană nu cumpără un număr mai mare de lumânări, nu obține folos din rugăciunile sale.

Ileana Kiss

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.