Sanatate

Piatra Neamt. Haos la Spitalul Judetean: Strigate de disperare si ajutor ale pacientilor si familiilor lor. Ne omoara cu zile…

Este haos total la Spitalul Județean Neamț din subordinea CJ Neamț. Cel puțin asta rezulta din ce spun pacienți și rude ale acestora, care au asaltat redacția tvmneamt în ultimele 3 zile cu apeluri telefonice și mesaje, toate în aceeași nota: Ne omoară cu zile!

Hoas de nedescris. Situația pare scapătă de sub control în spital, și nu din cauza aglomerării au fost perioade și mai grele, ci din cauza incompetentei, nepăsării și al managementului defectuos, că să folosim un termen civilizat. 

Gravidele sun mutate zilnic de pe un etaj pe altul, de la o secție la alta, fară să le ofere nimeni explicații, iar altele sunt trimise să nască acasă sau pe unde pot să găsească un loc cu asistenta medicala. Sute de pacienți au stat în frig zile întregi, pentru că nimeni dintre cei care administrează spitalul, nu s-a deranjat să schimbe o țeavă sparta, veche de zeci de ani.

O femeie de 62 de ani, a murit sâmbăta trecuta în spital, infectata cu Covid, desi era vaccinata. Fiul femeii spune că pe perioada internării (aproximativ doua săptămâni), femeia și-a sunat cu disperare rudele, rugandu-le să o ia acasă, pentru că în spital nu primește niciun tratament, iar starea i se agrava de la o ora la alta. Din păcate, temerile ei s-au adeverit.

Fiul femeii mai spune că a vorbit la telefon cu cel puțin 3 cadre medicale când mama lui era în spital, oferindu-se să duca el medicamentele de care era nevoie, însă de fiecare data a fost refuzat și tratat cu dispreț. Un bărbat, nevăzător și epileptic, a fost înmormântat chiar astăzi.

Acesta a murit în spital la 24 de ore după ce a fost luat cu ambulanta în urma unei crize de epilepsie. A fost găsit pozitiv imediat în urma testului făcut în ambulanta, a fost dus la spitalul administrat de CJ Neamț și n-a mai ieșit viu de acolo. Totul s-a întâmplat în intervalul 4-5 octombrie.

A doua zi după ce a fost internat i s-a luat telefonul, pentru că-și suna familia și se plângea că îi este frig și sete. Câteva ore mai tărziu, nepoata lui era anunțată că bărbatul a murit. ”Unchiul meu avea 60 de ani (nevăzător) în momentul în care a făcut o criză epileptica. Știam situația deoarece mai făcuse în trecut. După criza el se manifesta cu horcăit,etc.

Am văzut că nu se simte prea vine, am sunat la ambulanță. După trei sferturi de oră ajunge cu medic fără nici un fel de echipament de protecție. Îl urcam în ambulanță și îi se face testul, fără că noi să vedem și iese pozitiv. A fost transportat la spital. 

În noaptea respectivă de 4 spre 5, el era atât de conștient încât m-a apelat încontinuu. Când am găsit dimineața apel, l-am sunat și plângea că îi e frig și sete, și să vin mai repede la el. I-am dus tot ceea ce trebuia, inclusiv pătura, și un domn cărăuș ,obez, mi-a făcut semn că e că o legumă unchiul meu și că râde și vorbește singur.

În scurt timp ajung acasă și îmi suna telefonul. El era, mi-a zis că sta în pat, destul de constiient. O așa zisa doamnă de acolo, când l-a prins cu telelefonul, i l-a luat și i l-a închis. Nu am mai sunat la upu, că îmi spunea mereu că deranjez, și să îl las să respire daca îl mai vreau acasă sănătos. Zis și făcut.

Dimineața pe la 5 si10 mă trezesc și nu mai văd nici un apel de la el. Sun la upu și o tipa îmi spune că pe unchiul dumneavoastră îl gășiți la morga. Vă arat cum arata și cum i a luat telefonul (n.red. exista și o dovada audio). Aș vrea să fie el cel care nevăzător fiind a văzut situația de dincolo de uși. Nu am reușit să discut cu nici un medic, deoarece nu îi găseam.

Un singur medic, nu îi mai rețin numele de la upu, din ușa mi a zis că e repartizat pe contagioasă, dar de fapt sta cazat în upu că nu sunt locuri libere”, este mesajul trimis la tvmneamt de Bianca Patrichi, nepoata bărbatului.

Astăzi, o bătrână de 89 de ani (Aurica S.), a intrat și ea în jocul de-a viață și de-a moartea din spitalul județean. Nepoata ei, Andreea Iuliana E. spune că în urma cu câteva zile, bătrână a ajuns la spitalul din Târgu Neamț cu un AVC minor. Era conștienta și cooperanta, însă a fost testata, depistata pozitiv la testul Covid și transferata imediat la Spitalul Județean. Aici, bătrână a ajuns la secția Neurologie, spre stupefacția familiei care știa că femeia este infectata.

Din acel moment, a început un fel de alba neagra cu soarta și cu viață femeii, familia fiind informata ba că are Covid, ba că nu are Covid, iar la șurț timp de la internare, li s-a transmis membrilor familiei să se pregătească de înmormântare. La un moment, dat una dintre rudele bătrânei a fost sunata de o femeie care a spus că este în același salon cu bătrână, că aceasta nu are Covid, dar a fost pusa în salon cu ea (cu femeia care a sunat), care era pozitiva și conectata la oxigen.

În aceasta dimineața, familia a fost sunata de nu mai puțin de 3 ori de cadre medicale diferite. Prima data li s-a spus că trebuie să vina să o ia acasă pentru că nu mai are Covid, a doua oara li s-a spus că are Covid dar oricum vă fi dusa acasă cu o ambulanta, iar a treia oara, li s-a spus că rămâne în continuare în spital, pentru că ultimul test a ieșit pozitiv. Oamenii nu mai stiu nici ei ce să creadă, ce să înțeleagă despre ce se petrece în spital, cui să se plângă și ce ar trebui să facă pentru a salva viață bătrânei.

Sunt doar câteva exemple din multele care au ajuns la redacția tvmneamt în ultimele zile și din cate se poate vedea, la Spitalul Județean Neamț se petrec lucruri mai grave că niciodată. Este evident că CJ Neamț și conducerea spitalului sunt de o incompetenta și nepăsare greu de imaginat, însă din păcate, sunt singurii factori de decizie la acest moment în ce privește cea mai mare unitate medicala din județ.

Probabil că autoritățile (altele decât CJ Neamț, poate Prefectura, ISU sau Ministerul Sănătății) ar trebui să se autosesizeze și să se implice în readucerea spitalului pe linia de plutire, până nu vom asista la un adevărat genocid al pacienților nemțeni.

Un punct de vedere de la spital nu am putut obține, pentru că nu exista un purtător de cuvânt, iar directorul poate fi contactat extrem de rar și de greu. Nici de la CJ Neamț nu avem un punct de vedere, pentru că Arsene și Adrian Niță (purtătorul de cuvânt de la CJ Neamț) nu răspund la telefon de ani de zile, presei incomode. Ionut Corfu

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.