Actualitate

Pirati: O navă sub pavilion panamez a fost atacată de mai mulți bărbați înarmați în Golful Oman.

O navă sub pavilion panamez a fost atacată de mai mulți bărbați înarmați în Golful Oman. Aceștia au ordonat echipajului să redirecționeze nava spre Iran, a confirmat Lloyds List Maritime Intelligence, conform BBC.

Cargobotul MV Asphalt Princess transportă bitum, iar în prezent se îndreaptă spre strâmtoarea Hormuz, o zonă cu intens trafic maritim. Nu se știe exact cine a oprit  nava, însă forțele iraniene de securitate sunt suspectate. Gărzile Revoluționare ale Iranului au respins ipoteza acțiunilor ostile.

Statele Unite, Marea Britanie și Israelul acuză Iranul de acest atac. MV Asphalt Princess aparține unei companii cu sediul în Dubai. O navă a companiei a fost atacată în urmă cu 2 ani de Gărzile Revoluționare, existând astfel un precedent.

Conform rapoartelor preliminare, se pare că 9 bărbați înarmați au urcat la bordul navei care se afla aproape de Strâmtoarea Hormuz, un culoar pe unde trece a cincea parte din proviziile mondiale de petrol.

Navă atacată de o dronă. Un român mort

Incidentul nu este singular și vine la mai puțin de o săptămână de la atacul asupra unei nave, petrolierul Mercer Street. Atunci, căpitanul român și un alt membru al echipajului de naționalitate britanică, au murit. Inițial, AFP informase că  un petrolier fără încărcătură la bord a fost atacat joi în largul coastelor Sultanatului Oman, la 300 de kilometri de capitala Omanului.

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. “Avem informaţii despre un atac împotriva unei nave comerciale în largul coastelor Omanului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, subliniind că serviciile sale din regiune “investighează cazul”.

Un oficial israelian a acuzat Iranul că a comis un atac cu dronă asupra petrolierului operat de compania Zodiac Maritime în largul Omanului, atac în urma căruia şi-a pierdut viaţa şi un marinar român, relatează Reuters, citând postul israelian Canalul 13. Nava ar fi fost atacată de o aeronavă fără pilot sau lovită de o rachetă.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.