Social Media

Premiul Nobel pentru Literatura: Scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câștigat premiul Nobel pentru Literatură.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar pentru abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente, potrivit Academiei Suedeze.

Născut în 1948, în Zamzibar, a sosit în Anglia că refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până să se pensioneze recent, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

Premiul pentru Literatură este al patrulea Nobel decernat anul acesta.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimiea fost acordat miercuricercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA)pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

În 2020 Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck pentru „vocea să poetică caracteristică, care, cu frumusețea să austeră, face universală existența individuală”.

Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Literatură.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani.

Nici un scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori.

Sezonul Nobel 2021 vă continua vineri, cu premiul pentru Pace. Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, vă fi anunţat pe 11 octombrie.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.