Actualitate

Presa ucraineana avertizează că Rusia ar putea ocupa Belarusul printr-o intervenţie militara

Unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti ucraineni, Dmitri Gordon, cel care a fondat portalul de ştiri gordonua.com, îi avertizează pe belaruşii care în aceste zile protestează împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko, despre faptul că trebuie să fie foarte precauţi pentru că Vladimir Putin doreşte haos în Ucraina şi va încerca să profite de criza actuală ca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi eventual să intervină militar în Belarus.

Presa ucraineana avertizează că Rusia ar putea ocupa Belarusul printr-o intervenţie militara

Jurnalistul, care de altfel a avut recent un interviu cu Lukaşenko, afirmă că menifestanţii protestează pe bună dreptate, accentuând că dânsul este de partea lor. Totodată, el i-a cerut public lui Aleksandr Lukaşenko să plece din funcţie de preşedinte benevol, pentru a nu tensiona şi mai mult situaţia de la Minsk şi ca să nu repete greşelile fostului preşedinte ucrainean Victor Ianukovici.

Gordon s-a arătat convins că Lukaşenko în timpul apropiat va ceda puterea

În acest context, jurnalistul i-a îndemnat pe belaruşi să fie foarte atenţi şi să nu repete greşelile comise de către ucraineni, care după „Maidan” au ales oameni corupţi. Dmitri Gordon a afirmat că belaruşii trebuie să aleagă în funcţii de conducere oameni necompromişi, dar şi să se asigure că noii lideri nu sunt apropiaţi şi conduşi de Federaţia Rusă. Jurnalistul a menţionat că printre liderii opoziţiei care actualmente se află după gratii, fiind arestaţi de regimul lui Lukaşenko, sunt şi oameni finanţaţi de Rusia.

Gordon consideră că Vladimir Putin are doar două scenarii. Primul scenariul este să-l ajute pe Lukaşenko să se menţină la putere, însă să-l slăbească, subliniind că ambii şefi de state se urăsc reciproc, mai ales după ce Lukaşenko a refuzat să formeze „uniunea statală Rusia-Belarus”, care să fie condusă de Putin, motiv pentru care liderul de la Kremlin a fost nevoit să iniţieze un referendum de modificare a Constituţiei, pentru a putea candida din nou la prezidenţialele din Rusia.

Al doilea scenariu al lui Putin este să-l înlăture pe Lukaşenko de la putere şi să încerce să pună în funcţie oameni loiali Moscovei.

Gordon susţine că Belarusul este foarte important pentru Vladimir Putin, iar pierderea Belarusului înseamnă sfârşitul preşedintelui rus, popularitatea căruia va scădea considerabil, mai ales după ce a pierdut şi influenţa în Ucraina. De asemenea, el susţine că Belarusul este extrem de important pentru Putin deoarece acolo se află obiective militare strategice care asigură securitatea Rusiei.

Jurnalistul s-a arătat surprins că televiziunile de propagandă rusă mediatizează intens protestele din Belarus. De aceea, el consideră că Rusia este interesată să promoveze haosul în această ţară, la fel cum s-a petrecut în perioada „Maidanului”, iar pe fundalul acestui dezmăţ să intervină militar în Belarus pentru a ocupa total ţara. Gordon a notat că nu exclude că este posibil acest scenariu chiar în zilele următoare, din această cauză le-a cerut belaruşilor să fie pregătiţi.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.