Actualitate

Proiectul de OUG privind alegerea prin vot indirect a preşedinţilor de CJ – pus în dezbatere publică pe site-ul MLPDA

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a publicat, luni, pe site, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind alegerea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene indirect, de către consilierii judeţeni.

„Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.(…) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal. Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale”, se arată în proiectul de OUG supus dezbaterii publice de către Guvern.

Proiectul menţionează că au dreptul de a fi aleşi consilieri şi primari cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice.

„Candidaturile pentru consiliile locale şi consiliile judeţene, precum şi cele pentru primari se propun de partidele politice sau alianţele politice, constituite potrivit Legii partidelor politice nr. 14/2003, republicată. Se pot depune candidaturi şi de către alianţele electorale constituite în condiţiile prezentei legi, de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale prevăzute la art. 8, precum şi candidaturi independente. Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”, mai spune documentul.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei subliniază că alegerea în mod indirect a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene este necesară pentru remedierea „distorsiunilor din procesul de alegere al acestora” şi pentru a opri „degradarea autorităţii administraţiilor publice locale”. Se mai subliniază faptul că alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot direct, aşa cum prevede legea acum, „excede cadrului constituţional” şi „afectează în mod direct statutul constituţional şi legal al primarilor, care sunt autorităţi ale administraţiei publice locale, spre deosebire de preşedinţii consiliilor judeţene, care nu pot fi asimilaţi aceluiaşi statut”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea intra pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de marţi.

Sursa: News24.ro.

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.