Actualitate

Propagandiștii plătiți de Budapesta intoxică cu știri false minoritatea maghiară din România. Reacția lui Dan Tanasă, președintele unei asociații pentru drepturile minoritarilor

Nu este niciun secret că unele publicații de limbă maghiară din România concertează numeroase atacuri împotriva celor care îndrăznesc să ridice glasul atunci când legile țării sunt încălcate, pentru a stopa acțiuni iredentiste și șovine ale extremiștilor maghiari, potrivit transparentnews.ro

Un astfel de exemplu este cel al lui Dan Tanasă, care a fost atacat constant prin lansarea de DEZINFORMĂRI, de către maghiari extremiști.

Redăm mai jos, integral, un articol care a apărut pe blogul lui Dan Tanasă, prin care acesta își exprima punctul de vedere în legătură cu un proces pe care l-a inițiat împotriva unei încălcări grosolane din partea edilului localității Sândominic, aflată în România, județul Harghita.

„DEZINFORMAREA FOLOSITĂ DE TRANSYLVANIA NOW: Niciun însemn maghiar nu este permis pe Primăria orașului Sândominic / Csíkszentdomokos

Portalul de propagandă „Transylvania Now”, finanțat cu fonduri publice de Ungaria, răspândește știri false despre situația minorității maghiare din România.

Attila Szoó, autorul articolului publicat de site-ul „Transilvania Now”, afirmă în mod fals, în articolul său numit „Niciun însemn maghiar nu este permis în satul care este 97% maghiar”, că nu este permis niciun semn maghiar pe Primăria Sândominic, un mic „sat” aflat în  județul Harghita.

Szoó se referă la o hotărâre definitivă a instanței de judecată, care obligă primarul să scoată inscripția maghiară „Kozseghaza” de pe clădirea primăriei din localitate.

Procesul a fost intentat de Dan Tanasă, președintele unei asociații pentru drepturile civile. Atât Tribunalul Harghita, cât și Curtea de Apel (în total patru judecători) au fost de acord cu argumentele prezentate de Tanasă și au obligat primarul din Sândominic să îndepărteze inscripția „Kozseghaza” de pe clădirea Primăriei.

Attila Szoó mistifică realitatea și afirmă în articolul său că Instanța nu ar fi emis o sentință în favoarea lui Tanasă, luând în considerare faptul că pe clădirea Primăriei comunei Sândominic nu ar fi permis niciun însemn în limba maghiară. În realitate, termenul „Kozseghaza”, afișat de către primarul maghiar, membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), exclusiv în limba maghiară, pe clădirea Primăriei Sândominic nu are un corespondent instituțional în administrația publică din România.

„Kozseghaza” este un termen unga,r care se traduce prin „Casa satului”, și este un termen folosit în prezent în administrația publică din Ungaria.

Foto: dantanasa.ro preluat de transparentnews.ro

Termenul corect, care este acceptat de administrația publică română și de lege, și este utilizat în prezent pe scară largă în toată Transilvania, pentru a indica termenul de primărie în limba maghiară, este „Polgarmesteri Hivatala”, așa cum este afișat pe clădirea Primăriei din Sfântu Gheorghe, aspect necontestat până în prezent.

Foto: dantanasa.ro preluat de transparentnews.ro

Cu toate acestea, Attila Szoó afirmă în mod fals că niciun însemn în limba maghiară nu este permis pe clădirea Primăriei din Sândominic, cu toate că pe clădirea primăriei locale se poate vedea în mod clar inscripția în limba maghiară a sintagmei consiliul local „Helyi Tanacsa”, chiar lângă inscripția în limba română „Consiliul Local”. Deci, însemnele în limba maghiară sunt permise pe clădirea Primăriei din Sândominic (așa cum este legal – n.r.).

Mai mult, Attila Szoó incită la ură, manipulând faptele, în loc să arate bună credință și să prezinte lucrurile într-o manieră obiectivă.

De exemplu, Szoó se referă la activistul român pentru drepturi civile, Dan Tanasă, ca fiind „o figură cunoscută pentru acțiunile sale legale împotriva minorității etnice maghiare ale țării”. Această acuzație este pur și simplu falsă, întrucât Tanasă nu a dat în judecată niciodată minoritatea maghiară din România (trebuie să fii de-a dreptul prost să pretinzi că o persoană poate da în judecată o întreagă comunitate), decât pe primarul unui oraș care nu a respectat legea și Constituția României. Judecătorii, nu Tanasă, au decis că primarul din Sândominic nu respectă legea.

Mai mult, Szoó nu vede nicio problemă în faptul că inscripția „Kozseghaza” a fost scrisă doar în maghiară, pe o clădire publică din România și trece cu vederea faptul că maghiara nu este o limbă oficială în România.

Astfel, pe clădirile publice din Franța se pot vedea inscripții doar în limba franceză, în timp ce în Germania clădirile publice au doar inscripții germane pe ele.

În România, dacă ai inscripții românești pe instituțiile publice, se consideră că discriminezi comunitatea maghiară. Maghiarii au voie să aibă inscripții maghiare pe instituțiile publice, dar tot nu este de ajuns, pentru că nu este acea inscripție pe care Attila Szoó și membrii UDMR o vor pe instituțiile publice din România.

Mai mult, Szoó face referire la un politician maghiar care susține secesionismul așa-numitului ținut secuiesc, cu apelativul „apărătorul civil al drepturilor omului, Zsolt Árus, din Gheorgheni”. Așadar, dacă Dan Tanasă folosește un instrument democratic, precum un proces, pentru a combate ceea ce el consideră ilegal și patru judecători spun că are dreptate, este considerat un inamic al întregii comunități maghiare din România și, prin urmare, Attila Szoó incită la ura împotriva sa, dar dacă Zsolt Árus intervine în proces, el este considerat „apărător civil al drepturilor omului”. Din nou, aceasta este o manipulare grosolană, în loc de a prezenta fapte.

În cele din urmă, doar pentru a confirma din nou că articolul său este de fapt o dezinformare, menită să incite la ură împotriva unei persoane normale, care folosește mijloace democratice pentru a protesta împotriva situațiilor ilegale, Attila Szoó face referire la ceea ce el numește „atacurile lui Dan Tanasă împotriva minorității etnice maghiare în Transilvania”.

Deci, o singură persoană atacă o întreagă minoritate de maghiari din România (1,2 milioane de persoane)? Și se folosește de instanță și statul de drept pentru a face acest lucru? Atunci ea trebuie demonizată, iar Attila Szoó trebuie să incite la ura împotriva acestui Dan Tanasă”.

Ileana Kiss

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...





Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.