marți 21 august 2018 4:13 am
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / ROMÂNIA CURATĂ Baronul care vămuia tot | Lua comisioane din contracte, taxă de protecţie şi mită ca să numească în funcţii
Adpres Market
florin-turcanu

ROMÂNIA CURATĂ Baronul care vămuia tot | Lua comisioane din contracte, taxă de protecţie şi mită ca să numească în funcţii

AdpresFM - Radio Online Stations  

florin turcanuProcurorii DNA au făcut astăzi percheziţii la CJ Botoşani, la direcţiile de finanţe, investiţii şi achiziţii. Percheziţii au fost şi la sediul PNL Botoşani. Potrivit unor surse judiciare, este vizat Florin Ţurcanu, fostul şef al CJ Botoşani. Acesta ar fi acuzat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals, fapte comise între 2012 şi 2014.

Ţurcanu cerea taxă de protecţie

Baronul PNL ar fi cerut bani de la patronii de firme ca să nu trimită instituţiile din subordinea sa în control. Ţurcanu i-ar fi intimidat şi ameninţat pe patroni. De exemplu, i-ar fi solicitat lui Ionică Gireadă, administrator la firma Raffaello, 40 de mii de lei. În caz contrar – ameninţa baronul – ar fi trimis intituţiile de control asupra firmei până când va intra în insolvenţă. Potrivit aceloraşi surse, în octombrie 2012, Ţurcanu ar fi primit de la Gireadă 40.000 de lei, iar în decembrie 2012, încă 40.000 de lei. Baronul PNL ar fi luat 100 de mii de lei şi de la Iulian Căzăcuţ, administrator al firmelor Doly Com şi Kravys Meat Solution din Botoşani ca să nu trimită inspectorii DSVSA la firmele lui.

Baronul lua şi comisoane din contracte

Mită de la unul dintre cei mai mari sponsori ai partidelor, un constructor abonat la contractele cu statul. După ce a devenit preşedinte la CJ Botoşani, în iunie 2012, Florin Ţurcanu ar fi discutat cu Victor Mihalachi, administrator al firmei Victor Construct din Botoşani, despre “modalităţile de colaborare”. Ţurcanu ar fi cerut 100.000 de lei ca să facă plăţile conform contractelor dintre instituţiile din subordinea sa şi firmele lui Mihalachi. Înţelegerea se referea la două contracte cu bani europeni de aproape 58 de milioane de lei: “Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi modernizarea infrastructurilor conexe din zona Casei Ventura” în valoare de aproape 13 milioane de lei şi “Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati”din Botoşani în valoare de aproape 45 de milioane de lei.

Firma Victor Construct a câştigat, începând cu 2010, mai multe licitaţii în judeţul Botoşani, în valoare de aproape 26 milioane euro, pentru proiecte derulate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Mihalachi şi-ar fi făcut un plan simplu ca să nu aibă probleme cu plăţile: să îi co-intereseze pe şefii de pe plan local, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac şi pe următorul, Florin Ţurcanu. Potrivit surselor, Mihalachi voia sa influenţeze deciziile comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse. Patronul urmărea şi executarea de lucrări care nu respectau proiectul şi decontarea ilegală a materialelor sau încheierea de acte adiţionale ilegale pentru a creşte valoarea contractelor. Mihalachi ar fi mituit beneficiarii lucrărilor ca să le recepţioneze fără probleme.

Ancheta procurorilor DNA se referă la următoarele contracte obţinute de firmele lui Mihalachi: contractul cu fonduri europene din 26 octombrie 2010 pentru Reabilitarea Spitalului Judeţean Mavromati de peste 5 milioane de lei, contractul de execuţie din 20 iunie 2011 privind reabilitarea Spitalului Mavromati de peste 36 de milioane de lei, contractul de lucrări aferent lotului nr. 2 de aproape 67 milioane de lei fără TVA aferent Proiectului privind Reforma Educaţiei Timpurii derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale în anul 2013, proiectul privind Reabilitarea şi modernizarea urbană în municipiul Dorohoi de aproape 20 de milioane de lei, precum şi lucrările de investiţii privind canalizarea menajeră şi staţia de epurare în localităţile Victoria şi Tocileni de aproape 6 milioane de lei.

Cine e Mihalachi. Afacerist abonat la contracte cu statul a sponsorizat masiv toate partidele, inclusiv PNL

Victor Mihalachi şi firma lui Victor Construct din Botoşani se numără printre cei mai mari sponsori ai partidelor. Mihalachi a donat peste 57 de mii de lei la PSD în 2012 şi 2013. Firma lui de construcţii a donat la rândul ei aproape 140 de mii de lei către social democraţi în 2012-2014. Presa locală îl descrie ca pe un afacersit transpartinic. El a sponsorizat PNL, apoi PDL şi a revenit la USL şi PSD.

Mogul local. Mihalachi este şi finanţatorul echipei de fotbal FCM Dorohoi. În trecut a finanţat şi FC Botoşani. Afaceristul deţine şi un post tv local.

A avut contracte cu parchetele şi Ministerul Justiţiei. Potrivit portalului de achiziţii publice e-licitatie.ro, firma de construcţii a lui Mihalachi a derulat 20 de contracte cu instituţii publice din 2007 până astăzi. E vorba de construcţia unor cartiere ANL, de lucrări de canalizare sau drumuri. Firma lui Mihalachi a renovat chiar clădirea parchetelor din Sighişoara şi Mures şi a punctului de trecere a frontierei Stânca Costeşti. Potrivit presei locale, firma lui Mihalachi a câştigat mult mai multe contracte. Peste 25 de milioane de euro numai după ce USL a venit la putere. Potrivit bilanţurilor fiscale şi contabile publicate pe site-ul Ministerului de finanţe, în 2012, firma lui Mihalachi a înregistrat un profit net de peste 5 milioane de lei la o cifră de afaceri de aproape 86 de milioane. În 2013, profitul a fost de peste 3,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 77 milioane de lei.

Probleme cu Justiţia. Anul trecut, firma lui Mihalachi a fost trimisă în judecată alături de un angajat pentru trucarea unei licitaţii din 2011, organizată de Ministerul Justiţiei, pentru lucrări la Palatul de Justiţie din Iaşi. Patronul a fost şi el anchetat, însă a fost scos de sub urmărire penală.

20% din chiria pentru sediul companiei de apă

În iunie 2014 a fost încheiat între compania de apă Nova Apaserv Botoşani şi Tratoria-Trade Botoşani un contract pentru închirierea unui sediu în complexul comercial “Tratoria”. Contractul a fost încheiat pentru 7 ani şi 2 luni cu o chirie lunară de 5.900 de euro. Potrivit surselor noastre, Ţurcanu l-ar fi influenţat pe directorul adjunct al companiei de apă, Neculai Gheorghincă, să încheie acest contract cu Vasile Purice, administratorul Tratoria -Trade Botoşani. Directorul Gheorghincă i-ar fi dat lui Ţurcanu un procent de 20% (reprezentând 1.180 de euro lunar) din valoarea plăţilor făcute conform contractului, bani provenişi de la Purice.

Voiai să fii şef, trebuia să furi şi să cotizezi la Ţurcanu

Bani din albumul cu fumuseţile Botoşaniului. Fostul baron PNL i-ar fi cerut mită lui Ilie Ion ca să îl menţină în funcţia de director la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani. Ilie ar fi tipărit 500 de albume privind tradiţiile culturale din judeţul Botoşani. El a decontat 165 lei, deşi a achitat doar 65 lei pentru fiecare exemplar. Diferenţa de 50 de mii de lei ar fi fost dată lui Florin Ţurcanu.

Mită de la nevăzători. Între 2012-2013, Ţurcanu i-ar fi solicitat lui Tudorel Tupiluşi, preşedintele filialei locale a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, 15 mii de lei. Acesta voia să fie pus şef la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Ţurcanu i-ar mai fi cerut lui Tupiluşi să sponsorizeze organizarea unor evenimente de partid. Tupiluşi ar fi închiriat pentru Ţurcanu spaţii pentru şedinţe, ar fi plătit transportul în judeţ al unor delegaţii şi ar fi organizat mese festive. Totul l-ar fi costat pe peste 30 de mii de lei. În schimbul serviciilor sale, Ţurcanu i-a promis că îl va sprijini să obţină funcţia de conducere, însă înţelegerea a picat.

În februarie acest an, Ţurcanu a fost revocat din funcţie după ce a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual într-un alt dosar penal.

 

sursa: romaniacurata.ro

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com