vineri 21 septembrie 2018 8:32 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / Românii din diaspora, lăsați cu ochii-n soare | Votul prin corespondență nu se aplică la prezidențiale
Adpres Market
image-2014-11-2-18442408-56-vot-londra-600x449

Românii din diaspora, lăsați cu ochii-n soare | Votul prin corespondență nu se aplică la prezidențiale

AdpresFM - Radio Online Stations  

image-2014-11-2-18442408-56-vot-londraProiectul legii votului prin corespondenta a fost modificat, marti, in cadrul Comisiei speciale parlamentare de Cod Electoral, prin adoptarea unui amendament initiat de deputatii PSD. Astfel, votul prin corespondenta se va aplica doar la alegerile parlamentare, nu si la prezidentiale sau europarlamentare.

Amendamentul propus de PSD compromite astfel intreaga menire a proiectului de lege, care a fost initiat tocmai pentru evitarea dezastrului din noiembrie 2014, cand mii de romani din diaspora au stat la cozi interminabile pentru a vota, potrivit Adevarul.

Modificarea a trecut cu 10 voturi pentru si cinci impotriva, liberalii abtinandu-se de la vot.

„Pozitia noastra este sa fie folosit la toate tururile de scrutin. Nu vom bloca aceasta legea doar pentru ca celelalte tipuri de scrutin nu sunt reglementate, ele pot fi reglementate si mai tarziu”, a declarat deputatul PNL Mihai Voicu.

Presedintele comisiei de Cod Electoral, deputatul PSD Gabriel Vlase, a justificat acest amendament prin faptul ca alegerile prezidentiale sunt mai complicate, existand si turul doi. Acesta a asigurat ca votul prin corespondenta va fi implementat in viitor si pentru romanii din strainatate: „O sa vedeti cate particularitati apar chiar si la partea tehnica – sa facem acum doar pentru Parlament, urmand ca dupa aceea sa facem vot prin coreespondenta la acele tipuri de alegeri la care se poate face”.

O alta propunere din partea PSD a fost renuntarea la posibilitatea inregistrarii online a alegatorilor, dar care nu e agreata si de colegii din PNL. „Noi nu suntem de acord cu renuntarea la inregistrarea online. Vom vota impotriva ferm. Ramane sa vedem forma finala”, a punctat Voicu.

Dupa ce a mai multe proiecte similare ale Legii votului prin corespondenta au stat in sertare timp de mai multe luni, fie au fost respinde in comisiile de specialelite, o noua lege a trecut se Senat fara dezbateri serioase si cu o serie de lacune.

Asteptata cu mare interes de romanii din afara granitelor tarii si promisa de intreaga clasa politica dupa situatia creata la alegerile prezidentiale de anul trecut, Legea votului prin corespondenta a trecut prin Senat in doar cateva zile, urmand sa fie votata miercuri si de Camera Deputatilor, care este for decizional.

Desi acceptat de Putere si Opozitie aproape in consens, proiectul legii a ridicat deja unele semne de intrebare. UDMR considera ca exista elemente de neconstitutionalitate, motiv pentru care intentioneza sa atace actul normativ la Curtea Constitutionala.

Totodata, ONG-ul Expert Forum atrage atentia asupra unor vulnerabilitati ale reglementarii, intre care termenele prea scurte de inscriere in Registrul Electoral si faptul ca nu se aplica decat cetatenilor romani din strainatate.

sursa: ziare.com

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com