Actualitate

Sancţiuni drastice pentru dublu standard. Valeriu Steriu aruncă bomba

 

După adoptarea în plenul Senatului a proiectului referitor la sancționarea dublului standard, deputatul Valeriu Steriu a afirmat, că acest document legislativ trebuie să treacă prin mai multe comisii de specialitate, votul în plen fiind posibil spre sfârșitul anului, probabil la începutul lunii decembrie.

Proiectul va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit  transparentnews.ro

„Cel mai probabil, legea ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor. Deocamdată, va fi trimisă la Camera Deputaților, iar acolo vor avea loc dezbateri cu toate părțile interesate. Și înainte de aprobarea în Senat au avut loc discuții cu mai multe asociații și patronate, care în cea mai mare parte au fost de acord prevederile proiectului de lege, a afirmat Valeriu Steriu.

Potrivit deputatului Steriu, proiectul prevede amenzi între 2 și 4 % din cifra de afaceri, după modelul unui proiect de directivă europeană

Din studiile efectuate până în prezent s-a constatat că există o diferență între produsele din Estul Europei și cele din Vest.

„Inclusiv Ministerul Agriculturii și Devoltării Rurale (MADR) a efectuat analize pe un eșantion și concluziile au fost că din 29 de firme, 23 utilizau un dublu standard. „Au fost analizate produse în special din sectorul alimentar, dar și la medicamente s-au confirmat diferențe de concentrații”, a precizat Valeriu Steriu. Având în vedere că sunt vizate mai multe domenii, nu doar cel alimentar, și atribuțiile de control vor reveni mai multor instituții. Principala autoritate va fi cea de Protecție a Consumatorului, dar și ANSVSA va avea un rol important pe partea de analize la produsele alimentare.

Prevederile proiectului vor fi aplicate „tuturor persoanelor fizice autorizate și juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, produse nealimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț”, este prevăzut într-un amendament al proiectului de lege, din raportul de admitere adoptat de Comisia economică a Senatului.

De asemenea, inițiativa legislativă prevede că amenda maximă de maximum 4% din cifra de afaceri va fi aplicată pentru „comercializarea produselor și serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existența dublului standard”, iar „în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizația de funcționare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni”, se arată în document.

„În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziție diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”, mai arată un amendament al raportului adoptat de senatorii din Comisia economică.

Lucian Ionescu

 

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.