Actualitate

Scandalul Cernobîl. Putin a luat foc din cauza serialului HBO. Rușii vor să prezinte propria variantă despre dezastrul nuclear

Serialul Cernobîl care a fost difuzat pe HBO a creat un val de indignare printre susţinătorii lui Vladimir Putin. Despre acest serial, publicaţia Moscow Times a precizat că este o ruşine că „un post de televiziune american și nu unul rus, a spus povestea despre eroii noștri”

Deși HBO se difuzează doar online, contra cost, serialul a făcut senzație națională în Rusia, unde mass-media pro-Kremlin a lansat o mini-cruciadă împotriva sa, potrivit www.rfi.ro

Komsomolskaya Pravda formulează suspiciunea că serialul este folosit de concurenții companiei de stat Rosatom pentru a afecta imaginea țării ca putere nucleară.

Argumenty i Fakty, un ziar popular printre persoanele în vârstă, consideră serialul “o caricatură, care nu spune adevărul”.”

„Singurele lucruri care lipsesc sunt urșii și acordeoanele!”, spune Stanislav Natanzon, vocea unuia dintre principalele canale de știri ale țării, Rossia 24.

El a afirmat într-unul dintre popularele sale show-uri că HBO greșește când sugerează că autorităților sovietice le-a fost frică să-și recunoască greșelile și că această reticență a dus la consecințe teribile.

Iar comentatorul ultra-sovietic Anatolie Vasserman s-a exprimat direct: „Dacă anglo-saxonii spun ceva despre ruși, atunci cu siguranță asta nu va corespunde adevărului”.

La mijloc este un fel de gelozie: „Numai noi avem dreptul să discutăm despre istoria noastră. Deci, nu vă băgați!”.

Totuși, datorită seriei HBO, mulți au acum o viziune diferită asupra accidentului de la Cernobîl.

Toate episoadele ulterioare se concentrează asupra luptei pline de greșeli și foarte costisitoare pe care poporul sovietic a dus-o împotriva consecințelor exploziei. Iar acești oameni au salvat Europa, cu prețul propriei lor vieți sau sănătăți.

Rusia, totuși, nu-i onorează pe acești oameni ca eroi care au salvat Europa.

Canalul NTV din Rusia a anunțat deja că realizează propria sa versiune a serialului „Cernobîl”, bazată pe premisa că CIA a trimis un agent în zonă pentru a efectua acte de sabotaj.

Ca justificare, regizorul filmului, Alexei Muradov, i-a citat pe teoreticienii conspirației: „O teorie susține că americanii au infiltrat centrala nucleară de la Cernobîl și mulți istorici nu neagă faptul că, în ziua exploziei, un agent al serviciilor de informații ale inamicului a fost prezente în stație “.

Lucian Ionescu

 

 

 

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.