Actualitate

Scriitorul francez Hubert Mingarelli a murit în urma unei boli îndelungate”

Scriitorul francez Hubert Mingarelli, laureatul premiului Medicis pe anul 2003, al cărui ultim roman s-a regăsit în primele două selecţii ale premiului Goncourt 2019, a murit weekendul trecut la vârsta de 64 de ani, au anunţat luni reprezentanţii editurii Buchet-Chastel, citaţi de AFP.

„Este o veste foarte tristă. Hubert Mingarelli a murit în urma unei boli îndelungate”, a anunţat editura Buchet-Chastel. Scriitorul francez publicase 24 de romane.

Scriitor discret, Hubert Mingarelli era un autor cu un stil curat, caracterizat printr-o mare economie de cuvinte. Ultimul său roman, „La terre invisible”, a trecut de primele două selecţii ale juriului Goncourt, însă nu a fost reţinut în cele din urmă pe lista celor patru finalişti.

Laureat al premiului Medicis în 2003 pentru romanul „Quatre soldats”, Hubert Mingarelli a câştigat şi premiile Landernau şi Louis-Guilloux în 2014 cu volumul „L’homme qui avait soif”.

Pasionat de călătorii, scriitorul a renunţat la şcoală foarte devreme, spunând că nu se simţea făcut pentru studii şi a preferat să navigheze. După ce a străbătut toate mările lumii, s-a lansat în literatură în 1990. Primele sale cărţi au fost publicate în colecţii dedicate tinerilor autori.

Eroii lui sunt adeseori copii, iar în „Quatre soldats” unul dintre protagonişti abia ieşise din adolescenţă. Această carte, recompensată cu premiul Medicis, are o acţiune plasată la scurt timp după Primul Război Mondial, într-o Rusie bolşevică aflată în plin război civil.

Acţiunea din „L’homme qui avait soif” se petrece la sfârşitul unui alt conflict major, Al Doilea Război Mondial, la câteva luni după bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki.

Ultimul său roman este plasat tot la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în iulie 1945, dar în Germania. Naratorul, fotograf de război, este obsedat de descoperirea pe care o făcuse – lagărele de concentrare naziste.

Hubert Mingarelii este singurul romancier francez, alături de Annie Ernaux, care a fost inclus anul trecut în selecţia prestigiosului Man Booker International Prize.

Sursa: News24.ro.

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.