Actualitate

Șefii politici separatiști din Catalonia, iertați de Justiție de cele mai grele pedepse

Foto: responsibletravel.com preluat de transparentnews.ro

Majoritatea dintre capii mișcării separatiste catalane au fost condamnaţi la închisoare, de Curtea Supremă a Spaniei. Condamnații catalani au fost deferiți Justiției, de autoritățile spaniole, pentru încercarea de a declara independenţa provinciei Catalonia, prin organizarea unui referendum. Consultarea populară a fost, însă, interzisă de guvernul de la Madrid, ceea ce i-a făcut pe organizatori să se plaseze în contra legii, relevă portalul transparentnews.ro.

În cazul a trei acuzaţi din același lot s-a constatat că se fac vinovaţi de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Totuși, Curtea Supremă a Spaniei nu a pronunțat, în cazul nici unuia dintre reprezentanți separatiști catalani, o condamnare pentru rebeliune, cea mai gravă dintre acuzațiile ce le-au fost aduse și care le-ar fi adus pedepse chiar de 30 de ani de închisoare!

Contextul a fost, pe lângă organizarea, la 1 octombrie 2017, a unui referendum pentru autodeterminare, interzis de către justiţie, iar apoi, pe 27 octombrie, asumarea unei declaraţii de independenţă ambiguă, mai întâi votată, apoi suspendată de parlamentul catalan.

Ecourile dosarului s-au făcut simțite atât pe plan internaţional, după ce a provocat cea mai gravă criză politică de la Madrid din ultimele decenii, cât și în plan intern, declanșând proteste violente în jurul Aeroportului din Barcelona.

Interpelată și solicitată în numeroase rânduri să intervină, Comisia Europeană a refuzat, amintind că speța „face parte din ordinea constituțională spaniolă”.

În ceea ce privește situația din România, s-a făcut remarcată, în luna martie 2014, poziția adoptată cu ocazia lansării candidaţilor Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) în campania pentru alegerile europarlamentare, de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, care a afirmat că Tirolul de Sud şi Catalonia trebuie „aduse în Transilvania”, îndemnând, totodată, maghiarii să meargă la vot, altfel locul europarlamentarilor maghiari va fi luat de români.

„Noi, maghiarii, am decis de o mie de ani că vom face parte din Europa. Chiar dacă simţim că UE ne dezamăgeşte, nu este o dezamăgire reală. De o Europă puternică avem nevoie şi noi, maghiarii din România, credem în Europa, avem principii comune, care ne leagă. Europa este multilingvă şi noi am luptat să putem folosi limba noastră maternă liber şi să nu o considere nimeni ca pe o limbă care se foloseşte doar în biserică. Noi trebuie să ne apărăm interesele, trebuie să aducem Catalonia şi Tirolul de Sud în Transilvania”, a spus atunci Kelemen.

Ulterior, singura reacție publică a UDMR pe subiectul referendumului pentru independența Cataloniei a fost cea prin care UDMR a condamnat violențele poliției spaniole, care a încercat să oprească desfășurarea unui referendum complet ilegal (detalii aici). Nu s-a făcut nici o referire la respectarea Constituției Spaniei, a legalității sau cu reflectarea realității că tensiunile apar ca urmare a organizării ilegale a unui referendum.

Ileana Kiss

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.