Actualitate

Șoc în Republica Moldova. Igor Dodon, suspendat din funcție!

igor dodon

Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon. „Premierul” Pavel Filip, potrivit deciziei CC, ar urma să preia interimatul, potrivit Agora TV. 

Sesizarea a fost depusă de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia CC.

În continuare, magistrații Curții Constituționale susțin că Pavel Filip urmează să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

„Potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim- ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, mai punctează Curtea Constituțională.

Sâmbătă, Curtea Constituțională, fidelă lui Plahotniuc, a mai emis trei hotărâri, prin care a declarat că Parlamentul nu mai are mandat, a invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și a declarat neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu și numirea Guvernului.

Deputații din blocul ACUM și PSRM au calificat aceste decizii ca tentativă de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii Curții Constituționale, potrivit radiochisinau.ro.

Articolul Șoc în Republica Moldova. Igor Dodon, suspendat din funcție! apare prima dată în Cronica Romana.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.