Actualitate

Şocant. 75 de ani de la păstrarea unui secret jenant. Bustul lui Hitler era ascuns în clădirea Senatului

La camera superioară a Parlamentului cu sediul în Palatul Luxemburgului istoric se află de 75 de ani un secret jenant. Este vorba despre o statuetă a lui Hitler, un steag nazist de 3m x 2m (10ft x 6,5ft) și alte documente și articole din ocupație.

Săptămâna aceasta existența bustului a fost dezvăluită datorită unei anchete a ziarului Le Monde, potrivit  transparentnews.ro

Reporterul Olivier Faye a declarat că a auzit pe surse că o statuetă a lui Hitler a fost păstrată în Senat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când palatul era sediul forței aeriene germane (Luftwaffe).

După mai multe cercetări, el a primit în sfârșit confirmarea arhitectului șef al Senatului, Damien Déchelette, care l-a întrebat: „Cum ai aflat?”.

Povestea exactă a modului în care bustul și steagul au ajuns să fie secretate în interiorul unei clădiri publice atât de importante rămâne un mister.

În august 1944, la Paris a fost în agitație, în timp ce armata germană a luptat și apoi s-a predat forțelor combinate ale armatei franceze și ale Rezistenței.

În palatul luxemburghez, personalul a fugit de la Luftwaffe şi a lăsat haos, cu zidurile zdrobite și mobilierul în grămezi. Era același lucru în clădirea alăturată cunoscută sub numele de Petit Luxembourg, apoi reședința comandantului forțelor aeriene germane Hugo Sperrle, acum președintele Senatului, Gérard Larcher.

Potrivit istoricului Cécile Desprairies a declarat recent: „Drapelele au fost luate ca trofee. Clădirile au fost pătrunse. Eliberatorii au luat tot ce au putut din ocupant. Piața neagră a mărfurilor naziste a înflorit – și, într-adevăr, este încă acolo.”

Acestea au fost acoperite și ascunse în subsol, iar cunoașterea existenței lor a fost transmisă de-a lungul anilor în rândul unui grup mic de membri ai personalului, după ce clădirea și-a reluat funcțiile de Senat.

Președintele Senatului, Gérard Larcher, a dispus o anchetă. O destinație probabilă a acestor obiecte este noul Muzeu al Eliberării din Paris, la Place Denfert-Rochereau, a cărui piesă centrală este buncărul de comandă subteran folosit de șeful de rezistență Henri Rol-Tanguy.

Lucian Ionescu

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.