Actualitate

Statele Unite acuzate că vor să înarmeze atomic Arabia Saudită. Miza: profitul și realizarea ambițiilor anti-Iran

buburuza.ro   buburuza.ro

Un raport al Comsiei pentru Supraveghere și Reformă din Camera Reprezentanților a Congresului SUA a prezentat un plan prin care o serie de miliardari, generali și fosti oficiali americani urmăresc să obțină contracte de miliarde de dolari vânzând tehnologie nucleară Arabiei Saudite, totul prin ocolirea legislației americane, care interzice încă din anii 1954 trasferul de secrete nucleare și afacerile care pot duce la proliferare nucleară.

Planul de afaceri menționat, care poate duce la obținerea armei nucleare de către Arabia Saudită, a fost promovat sub denumirea de ”Planul Marshall pentru Orientul Mijlociu”. Cine susține proiectul? Contraamiralul Michael Hewitt, generalul Jack Keane, generalul Keith Alexander și șefii companiilor Exelon Corporation, Toshiba American Energy Systems, Bechtel, Centrus Energy, GE Energy Infrastructure, Siemens SUA. ”Toți au semnat o scrisoare către prințul mostenitor Mohammed bin Salman care promitea un Plan Marshall al secolului 21 pentru Orientul Mijlociu”, arată raportul, citat într-un articol al cotidianul.ro.

Planul acesta, care ar implica contracte cu saudiții în valoare de circa 80 de miliarde de dolari, a fost promovat de o companie creată în primele luni ale mandatului lui Donald Trump – IP3 International. Această companie a făcut lobby pentru construirea în Arabia Saudita a mai multor centrale nucleare, prin intermediul cărora regimul saudit ar fi obținut tehnologie ce poate ajuta la construuirea armei nucleare, în condițiile în care liderul de facto al regatuilui, prințul Mohammed bin Salman, apropiat de ginerele lui Trump, Jared Kushner, a sugerat că își dorește arma nuclerară pentru a se apăra în fața Iranului.

Citește articolul în continuare.

pni.ro%20

Comment here