sâmbătă 18 august 2018 2:27 am
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / Surse: Ion Iliescu, audiat în secret în dosarul închisorilor CIA | Răspunsul oficial al fostului președinte
Adpres Market
iliescu-600x399

Surse: Ion Iliescu, audiat în secret în dosarul închisorilor CIA | Răspunsul oficial al fostului președinte

AdpresFM - Radio Online Stations  

iliescuFostul presedinte Ion Iliescu a fost audiat de procurorii Parchetului General intr-un dosar legat de posibile locuri de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor, Ion Iliescu a fost audiat de procurori in urma cu aproximativ doua luni. In acelasi dosar a fost audiat si Ioan Talpes, fost consilier prezidential, senator si director al Serviciului de Informatii Externe.

Audierea lui Ion Iliescu vine dupa ce acesta a declarat in aprilie 2015 ca nu a confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, intr-un interviu acordat publicatiei germane „Der Spiegel”, dat si intr-un raspuns dat unei delegatii a Parlamentului European.

„Sunt neplacut surprins de modul in care se reflecta si mai ales se comenteaza afirmatiile pe care le-am facut intr-un interviu acordat publicatiei germane ‘Der Spiegel’. Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania – justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest – firesc intre parteneri si aliati – drept o forma de a ‘mitui’ partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica„, spunea atunci Iliescu intr-o postare pe blog.

La sfarsitul lunii septembrie, o delegatie a Comisiei pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a efectuat o vizita de documentare in Romania pe tema locurilor secrete de detentie ale CIA.  Potrivit MAE, la nivelul Comisiei LIBE din PE, au inceput demersurile preliminare pentru punerea in aplicare a Rezolutiei PE adoptata la 11 februarie 2015 privind Rezumatul Executiv al raportului Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA.

In acest scop, la nivelul Comisiei LIBE din PE, s-a decis recent constituirea unui grup de lucru informal, care are ca sarcina implementarea recomandarilor Rezolutiei PE din 11 februarie 2015. Activitatea Grupului de Lucru a inceput in cursul lunii septembrie 2015, prin organizarea unei audieri publice cu privire la Rezumatul Executiv al Raportului Senatului SUA privind practicile de tortura din locurile secrete de detentie ale CIA, programata in perioada 14-15 septembrie 2015 si, respectiv, realizarea unei vizite de documentare in Romania de catre o delegatie condusa de presedintele Comisiei LIBE , Claude Moraes (S&D, UK).

Raspunsul lui Ion Iliescu la invitatia Comisiei LIBE

In acest context, delegatia LIBE i-a adresat o invitatie si lui Ion Iliescu, care a raspuns printr-un mesaj scris adresat presedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes:

Stimate domnule Moraes,

Am primit scrisoarea dumneavoastra, si apreciez atentia pe care o dati subiectului. Un subiect dureros, care pune in discutie limitele actiunii statelor in cazuri extrem de sensibile, precum este cel al combaterii terorismului.

Punctul meu de vedere in aceasta privinta a fost foarte clar: asa cum folosirea violentei pentru atingerea unor obiective de natura politica, economica si sociala este inacceptabila, la fel de inacceptabile sunt incalcarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, limitarea acestora, folosirea torturii de catre institutiile de forta ale statelor, pentru combaterea terorismului.

Cred ca sunteti de acord cu mine ca, in deplina buna-credinta, Romania a facut progrese remarcabile in respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Nu este in practica statului roman folosirea violentei si a torturii in actiuni de contra-terorism, sau in cazul reprimarii criminalitatii de orice fel. Abuzurile, atunci cand au existat, au fost investigate, si vinovatii pedepsiti.

Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. Tin sa specific extrem de clar acest lucru. Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA, in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Nimeni din conducerea statului roman nu a aprobat infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei, si nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut Romaniei asa ceva.

Am declarat public, si imi mentin aceasta declaratie: nu as fi aprobat niciodata infiintarea unor inchisori ale altui stat pe teritoriul Romaniei

Am luat cunostinta de Raportul Congresului American referitor la folosirea torturii de catre CIA. Nu stiu sa existe plangeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul Romaniei. Daca exista, Justitia trebuie sa-si faca datoria. Este dreptul victimelor sa obtina compensatii pentru suferintele indurate.

Am declarat public ca violenta nu se combate cu si mai multa violenta, ca trebuie sa ne adresam cauzelor profunde, ce genereaza acte teroriste.

Regret ca nu ne-am putut intalni cu reprezentantii Comisiei dumneavoastra la Bucuresti. Sper insa sincer ca am adus, prin acest randuri, unele clarificari privind pozitia mea asupra acestui subiect.

Al dumneavoastra

Ion Iliescu,

Fost Presedinte al Romaniei”

Ion Iliescu face insa o eroare in mesajul sau: exista o plangere la adresa Romaniei, formulata de Abd al-Rahim al-Nashiri la CEDO. Al-Nashiri figureaza in raportul Senatului american privind inchisorile CIA ca fiind unul dintre cei detinuti in centrul din Romania,. Procurorii romani au demarat o ancheta, in care a fost audiat deja ca martor fostul consilier prezidential Ioan Talpes.

sursa: stirileprotv.ro

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com