Dezvaluiri

Tara lu’ Papura Voda… Oamenii sunt disperati: Angajatii firmelor ce exploateaza padurea în zona Bicaz au distrus drumul care face legatura între Bicaz si satele Secu si Izvorul Alb, dar si calea de acces dintre cele doua sate.

Oameni disparati: Angajații firmelor care exploatează pădurea în zona Bicaz (Secu și Izvorul Alb) au distrus drumul (foto) care face legătura între Bicaz și satele Secu și Izvorul Alb, dar și calea de acces dintre cele două sate.

Peste 100 de oameni, în mare majoritate bătrâni, care își duc existența în cele două localități (Secu și Izvorul Alb) au fost izolate, practic, de restul lumii. Drumul, care și așa era distrus de viituri, a ajuns aproape impracticabil de către localnici. Pot să-l utilizeze doar cei care exploatează masa lemnoasă cu utilajele și autovehiculele de mare tonaj.

Starea drumului Bicaz – Secu – Izvorul Alb (administrat de Direcția Silvică Neamț) este deplorabilă. Nu că ar fi fost mai bună înainte de masiva exploatare de pădure din zonă, dar acum, spun localnicii, nu mai pot să folosească drumul.

Localnicii se roagă să nu aibă nevoie de servicii medicale de urgență, pentru că ambulanța nu poate să ajungă la ei. Drumul dintre sate, care este în administrarea Primăriei Bicaz, este și el într-o stare jalnică. Cauza este aceeași: exploatarea și transportul masei lemnoase.

Localnicii sunt disperați: „Este mai rău decât a fost înainte. Să ne ferească Dumnezeu să ne trebuiască o ambulanță, că nu știu ce facem. Nu poate intra. Este dezastru, au distrus și drumul care mai era. Cară lemn, mult lemn, cu mașini imense, grele, care au făcut drumul praf. Sunt lăsați să distrugă.

Nu vede nimeni ce au făcut aici? Pentru aprovizionare se circulă din Axial, de la Cabana Falon până la Izvorul Alb, pe care se mai poate merge cât de cât. Dar și pe drumul ăsta sunt probleme. Nimeni nu vrea să facă nimic. Nici de la primărie, nici de la ocol, de nicăieri. Doar promisiuni.

Dar ei știu foarte bine că ne-am săturat de promisiuni, ne-am săturat de bătaia asta de joc la care suntem supuși mereu. Nu contăm pentru nimeni, nicăieri. Suntem ai nimănui. Au distrus și puținul ăla care mai era”.

Cei care conduc Primăria Bicaz și silvicultorii au fost invitați de către localnici la o discuție la fața locului, pentru a vedea „pe viu” care este situația în zonă. Mâine, dacă edilii și silvicultorii vor da curs invitației, localnicii vor avea ocazia, pentru a „n” oară, să le ceară socoteală și să le arate cum pot supraviețui semenii lor în secolul 21.

Cam așa arată drumul sătesc din Satul Secu (strada Secu), orașul Bicaz, județul Neamț, unde taxele de impozitare pe terenuri și clădiri se plătesc la fel ca la oraș, unde plata gunoiului menajer, de asemenea, se calculează tot ca la oraș, deși nu există decât 2 containere poziționate la mijlocul satului unde mulți dintre locuitorii satului nu ajung aproape niciodată.

Invităm autoritățile publice locale să parcurgă la pas acest drum sătesc-strada Secu și să se gândească cum ar rezista dacă ar locui aici sau cum ar fi dacă ar avea părinți sau rude la care ar trebui să ajungă măcar o dată pe săptămână pentru a le aduce cele de trebuință… bineînțeles, fără mașină… ci pe jos… (Viorica Nistor – Facebook)

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.