Actualitate

Toata Europa vede, numai…: Cel mai mare ziar din Germania, critic la adresa lui Iohannis. Îl acuză că a militat intens pentru Cîţu.

Cel mai influent ziar din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a publicat o analiză amplă despre criza politică de la Bucureşti în care îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis, remarcând faptul că, deşi în calitatea să de şef al statului ar trebui să fie non-partinic, Iohannis a militat masiv pentru Cîţu în ultimele săptămâni.

“De exemplu, preşedintele a militat intens pentru că Cîţu să fie ales noul lider al Partidului Naţional Liberal (PNL), cea mai mare forţă din fosta coaliţie formată din trei partide de la Bucureşti. La congresul partidului PNL, Cîţu a reuşit recent să se afirme.

Dar noul lider de partid nu a putut fi fericit pentru mult timp. Votul de neîncredere de marţi a fost clar: 281 de deputaţi au votat împotriva lui Cîţu, doar 234 de voturi împotrivă ar fi fost necesare”, se arată în analiza preluată de B1 TV.

Publicaţia germană: Succesul moţiunii de cenzură reprezintă o înfrângere pentru preşedinte

“A speculat Klaus Iohannis? Căderea guvernului român este, de asemenea, o înfrângere pentru preşedinte. Cu toate acestea, coaliţia ar putea rămâne – sub un nou prim-ministru.

Guvernul premierului român Florin Cîţu a fost răsturnat marţi la Bucureşti printr-un vot de neîncredere. Cu toate acestea, este încă deschis dacă acest lucru vă duce la noi alegeri în statul UE. Cert este că sfârşitul guvernului este, de asemenea, o înfrângere politică pentru preşedintele României, Klaus Johannis, nou-încoronat câştigătorul Premiului Charlemagne de la Aachen”.

Jurnaliştii germani mai scriu şi despre contextul care a dus la ieşirea USR de la guvernare

“USR se străduieşte să facă o reformă judiciară decisivă, o mai mare transparenţă a acţiunilor guvernului şi noi schimbări democratice, în timp ce liberalii naţionali susţinuţi de preşedinte au atras de multe ori atenţia de ceva timp încercând să blocheze sau să dilueze astfel de proiecte”, scrie publicaţia germană.

“O ultimă ruptură în coaliţie a avut loc la începutul lunii septembrie, când Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei Stelian Ion, un lider din USR. Cei doi politicieni au intrat într-o dispută pentru că Ion nu a vrut să aprobe un program de infrastructură de miliarde de dolari dorit de şeful guvernului, dacă nu ar fi fost însoţit de mecanisme mai bune de control pentru prevenirea corupţiei.

De asemenea, Cîţu se pare că nu a dorit să susţînă obiectivele ambiţioase de reformă ale ministrului Justiţiei pentru a consolida independenţa sistemului judiciar”, se mai arată în presa germană.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.