Social Media

Tradiții si Obiceiuri de Sfânta Parascheva: Ce este complet interzis pe 14 octombrie?! Sfânta Parascheva ne spune cand vine iarna.

Sfânta Parascheva este considerată și îndreptătoarea judecătorilor nedrepţi, ajutătoarea celor sărmani, bolnavi, fără ajutor, precum și ocrotitoarea Moldovei. Este sărbătorită an de an la data de 14 octombrie, motiv pentru care românii credincioșii țîn cont de mai multe tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri Sfânta Parascheva

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai cunoscute sfinte de la noi. A fost credincioasă încă de mică și de la 10 ani a luat calea Domnului și de atunci nu s-a mai putut despărți de Acesta.

În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Mai mult, se stropește cu apă sfințită prin orice loc al casei, dar și în locul în care stau animalele, pentru că acestea să fie ferite de rele și să crească frumos și sănătos.

Ciobanii consideră că iarna care urmează vă fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate. Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna vă veni mai repede și vă fi una extrem de grea, cu multe zăpezi.

Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum vă fi vremea în ziua Cuvioasei, așa vă fi și în celelalte sărbători din acest an, mai ales de Sfântul Dumitru.

Ce este interzis de Sfânta Parascheva?!

În această zi se ţine post și este complet interzis să mâncăm alimente din carne, lapte sau ouă. În plus. nu se munceşte în această zi de sărbătoare, nu se fac treburi casnice sau la câmp. Cei care nu respectă această lege vor avea probleme grave atât în familie, cât și la locul de muncă.

Mai mult, este interzis să te zgârcești astăzi la bani sau să iei bani cu împrumut. În acest sens, vei avea parte de un an îmbelșugat, până la 14 octombrie anul viitor. Dacă te cerți cu oamenii pe bani și faci datorii, nu vei mai scăpa de ele.

Deși este zi de post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu, care sunt complet interzise. Explicaţia ar fi că acestea amintesc de sacrificiul martiric și nu sunt destinate consumului. De Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce, dar se împart, în schimb, must și vin nou, dar și pâine sau lipie.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Interzisa copierea sau modificarea continutului.