Social Media

Traditii si obiceiuri in Vinerea mare: Vineri este ziua cea mai importanta din Postul Paștelui. Traditii si obiceiuri in Vinerea Patimilor. Ce este interzis în Vinerea Neagra.

Vineri este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, în care credincioșii țin cont de multe tradiții și obiceiuri. Este o zi de doliu, ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, este ziua cea mai importantă din Postul Paștelui.

Tradiții în Vinerea Patimilor

Vinerea Mare, care mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos. Este ultima denie, care vorbește despre patimile pe care le-a îndurat Mântuitorul de-a lungul celor trei zile și au loc practici extrem de interesante.

Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. În unele zone, credincioșii merg până acasă cu lumânările aprinse, pentru a da de veste și celor morți că se apropie Paștele. Acasă, făceau cruce cu lumânarea aprinsă la fiecare colț de cameră.

Astăzi ai voie doar să faci pregătiri pentru ziua de Paște, să gătești, dar în niciun caz să faci curățenie, să speli haine sau să coși. Mai mult, asigură-te că vopsești ouăle joi, așa cum spune tradiția, pentru ca acestea să nu se strice tot restul anului și să îți aducă noroc.

Ce este interzis în Vinerea Neagră

În Vinerea Mare, consumul de urzici și folosirea oțetului pentru mâncăruri sunt complet interzise deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet. De altfel, nu ai voie să faci treburi la câmp sau să plantezi ceva, pentru că nu va rodi.

În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări și nici să consumați carne. Cei mai mulți credincioși țin post negru în această zi de doliu, în semn de respect și mulțumire pentru tot chinul îndurat de Mântuitor pentru noi.

Mai mult, tunsul părului semnifică un deces în familie. În majoritatea regiunilor din țară se spune că îți va muri cineva drag dacă mergi la frizer, iar tu vei fi lovit de boli grave din această cauză.

În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Se spune că cei care se scufundă în apă rece de trei ori vor fi feriți de orice boală și nu vor ști ce este greul.

Abonati-va la canalul Telegram Adpres Media pentru a primi toate stirile.

LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...


Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.