joi 20 septembrie 2018 6:13 pm
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / Tragedia de la Colectiv: O evaluare la cald | Puncte bune, puncte rele!
Adpres Market
colectiv-tragedie2

Tragedia de la Colectiv: O evaluare la cald | Puncte bune, puncte rele!

AdpresFM - Radio Online Stations  

colectiv - tragedie

In acest moment jurnalistii de investigatie au niste cimpuri importante de investigat:

1. Proprietarul clubului si cum si cu cine e legat. Unde duc firele? Cu acte, cu inscrisuri unde se poate. Ca orice in Romania, nu e caine sur la vanatoare!
2. Materialele de constructie. (fie de la club luati mostre daca se poate, fie de la constructor, luati niste esantioane) si mergeti cu ele la un laborator credibil si cereti analiza, chiar platiti-o. Si ar fi indicat si de verificat materialele ignifuge cit de ignifuge sunt. Cei mai tari in Romania erau cei le la INSEMEX-Petrosani, daca nu si-o fi bagat si pe acolo politicul coada.
3. Neconcordantele ce incep sa apara intre declaratiile politicienilor si faptele propriu-zise. Adunati imagini, fotografii, cu data si ora, monitorizarea traficului audio dintre liniile de salvare, dintre echipajele de politie, dintre cele de pompieri, vorbiti cu supravietuitorii ce au in telefoanele lor mobile fotografii, inregistrari, sms-uri apeluri date…
4. Incercarea de a reconstittui (pe baza de marturii) numarul participantilor cit mai aproape de cel real.
5. Aparati martorii asupra carora se fac presiuni sa-si schimbe opiniile.

O sala ca aia se poate evacua repede in timp de calm, dar la panica??? Chiar si un exercitiu poate da rezultatele ce le sugerati fiindca e un exercitiu, toata lumea stie ca e „joaca”, nu e adevarat.
Va sugerez sa va revizuiti si pozitia fata de autorizatii. Pentru a deschide o afacere ai nevoie de hirtii, unele mai inutile ca altele, culminind cu aia de la primarie.
Va rog sa-mi enumerati competentele economice ale primariei. Primariile nu sunt instare sa dezapezeasca 10 cm de zapada…
Da, clubul avea nevoie de o autorizatie de la pompieri (numar de extinctoare, plasate la loc vizibil, dimensiune usa, existenta unei a doua usi de evacuare…)
Da, avea nevoie de autorizare sanepid daca vindea ceva mincare sau bauturi, daca avea numarul de toalete minim necesare…
Poate avea nevoie de autorizatie de la inspectia in constructii…
O afacere are nevoie de un mediu normal pentru dezvoltare, nu sa-i inchistam in mii de hirtii, care hirtii sunt bun prilej de spaga.
De ce un spectacol are nevoie sa avizeze ISU? Se cade in ridicol. O sala de teatru sau Atheneul trebuie sa aiba (sa avizeze) avizul ISU la fiecare spectacol? Hai s-o dam pe politic… Recentul Congres PSD a avut avizul ISU?

Ca om care a lucrat vreo 15 ani si acolo si a avut si ceva functie si oameni in subordine, pot sa va jur cu mina pe biblie, inima sau rosu, ca niciodata un control n-a avut rol de prevenire sau ajutorare, ci mereu de pedepsire, de amendare sau de ciuguleala. Asa ca atunci cind se anunta controlul puneam si noi ce se putea in ordine, iar pe perioada controlului toata lumea era mai atenta si cu protectia muncii si cu PSI sau care mai era tema controlului. Cind am capatat functia la nici 2 luni am avut un mare cotrol de protectia muncii, iar ghinionul a facut sa fiu controlat de cel mai dur. Si la un moment dat a vazut el ceva in neregula si mi-a spus ca trebuie facuta o instructiune pentru chestia aia. I-am spus ca nu stiu sa o fac, dar sa o facem impreuna. Raspunsul a fost dur – ca el e venit pentru control nu pentru a da ajutor. La care si eu am raspuns ca la facultatea mea n-am invatat despre asta, poate el la facultatea de protectia muncii (care nu exista in Romania si o stiam amindoi). A iesit pe usa si n-a mai calcat in birou multi ani. (A propus o mare sanctiune pentru mine, dar n-am primit-o, datorita directorului caruia i-am spus.)
In Romania nu exista o cultura a respectului pentru norme, pentru lege, asta si pentru ca se schimba des si ca, mai ales conducatorii sunt primii care le incalca. Plus ca in nebunia reducerii de cheltuieli la partea de echipament se taie mereu, neincercind niciodata si alte metode (de pilda decontul echipamentului o data pe an sau o data la 2 ani sau ceva de genul asta.)
Ca o ilustrare a culturii ceva de aici. ACum vreo 10 zile merg cu un coleg intr-o companie sa facem niste scheme dupa circuitul de apa. Prin definitie nu intri acolo decit cu incaltaminte cu bombeu metalic si ochelari. (Si asta e cam peste tot). Lucram cu cineva caruia ii cerem sa inchida niste vane, noi verificam absenta apei… Omul urca pe scara, apoi aduce o platforma electrica sa urce mai sus decit putea cu scara, iar la un moment dat dispare. Trebuia sa inchida o vana ce era la vreo 5 metri inaltime. Revine imediat cu harnasament de protectie, fiindca normele ziceau ca la peste 4 metri trebuie sa poarte asa ceva. Si nu-l pune de forma, ci il si leaga la barele platformei. Plarforma era si ea inchisa, iar el avea grija mereu sa o inchida pe cele 4 parti si sa se asigure ca poarta ei nu se deschide.

Si ultimul lucru de care ar trebui sa tineti cont: daca evenimentul se producea la Timisoara, Iasi… Constanta, cine trebuiau sa ajunga primii si cine trebuia sa coordoneze?
Inchei cu ceva ce nu-mi apartine, l-am vazut pe net si care mi-a placut enorm: „Vreti o tara ca afara, nu stiti s-o faceti, dar nici pe cei de afara nu-i lasati sa va impartaseasca din experienta lor!”
Noapte buna!
Stelian Cristea
Canada

Adpres.ro : Adpres Media – Grup Media Target : contact@adpres.ro

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com