Retete Culinare

Tunderea primăvăratică a pomilor fructiferi — sfaturi pentru începători și nu numai!

TERMENII TUNDERII PRIMĂVĂRATICE A POMILOR FRUCTIFERI

O întrebare importantă din domeniul pomiculturii este: „Când anume trebuie realizată tunderea pomilor?”. Dacă veți realiza această procedură prea devreme, cât încă se mențin temperaturile reduse, pomul poate să nu suporte înghețurile. Iar dacă veți amâna tunderea până la începerea circulației sevei, planta va „plânge” mult timp.

Vremea ideală pentru tunderea livezii este clară, ușor friguroasă, cu temperatura aerului de minim -5°C. De obicei, termenul de tundere primăvăratică a pomilor este limitat la perioada dintre mijlocul lunii martie și mijlocul lunii aprilie.

ASPECTELE IMPORTANTE ALE TUNDERII PRIMĂVĂRATICE A POMILOR FRUCTIFERI

Mulți pomicultori începători, care iau foarfecele de grădinărit în mâini pentru prima dată, săvârșesc unele și aceleași greșeli — și nerespectarea termenilor este doar una dintre ele. Ce este important să țineți minte, când începeți tunderea primăvăratică a livezii?

1. Pregătirea ustensilelor.

Instrumentele, pe care le folosiți pentru tunderea pomilor, trebuie să fie neapărat ascuțite și dezinfectate. În caz contrar, nu riscați numai să aduceți traumatisme excesive pomilor, ci și să infectați locurile lezate.

Sfat! Ca să obțineți o ascuțire mai calitativă, puteți să înmuiați în prealabil instrumentul în apă sărată (o lingură de sare la un pahar de apă) pentru 30 minute.

2. Tunderea pomilor tineri.

Trebuie să evitați tăierea excesivă a pomilor neroditori. Esența procedurii constă în înlăturarea lăstarilor bolnavi sau lezați, care îndeasă coroana sau concurează cu ramurile principale și, de asemenea, în scurtarea lăstarilor de 1 an pentru subordonarea ramurilor tulpinii principale.

3. Tehnica tunderii.

Lăstarii, pe care vreți să-i îndepărtați complet, trebuie tunși în inel, fără să lăsați cioturi. Ca să nu rupeți scoarța în timpul tăierii unei crengi groase, mai întâi realizați o secțiune în partea inferioară și doar după aceasta tăiați complet ramura din partea superioară.

4. Atenție — mugurii!

Realizați tunderea cu acuratețe, ca să nu agățați întâmplător mugurii cu lama ascuțită. Când se scurtează ramura în preajma unui mugure, foarfecele este apropiat din partea ramurii vecine, fiind orientat sub un unghi de 45°, dinspre baza spre vârful lăstarului. Lama ascuțită trebuie să se afle cu 1-2 mm mai jos de baza mugurelui, iar cealaltă — cu 1-2 mm mai sus.

Tunderea la nivelul mugurelui

Spor la grădinărit!

The post Tunderea primăvăratică a pomilor fructiferi — sfaturi pentru începători și nu numai! appeared first on Retete Usoare.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.