Actualitate

Turism nuclear. Cine ar avea curajul să meargă într-un astfel de loc

Printr-un decret semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, regiunea din jurul Cernobîlului a devenit oficial sit turistic.

„Cernobîl este un element negativ pentru imaginea ucraineană. A venit vremea să schimbăm acest lucru. Vom crea un coridor verde pentru turişti. Cernobîl este un loc unic pe planetă unde natura a renăscut după un enorm dezastru provocat de om. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oamenilor de ştiinţă, ecologiştilor, istoricilor şi turiştilor”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Reamintim că în anul 1986, a avut loc cea mai mare catastrofă nucleară din lume când un reactor de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, potrivit romaniatv.net

Potrivit statisticilor, peste 50.000 de kilometri pătraţi de pământ a fost contaminată. Un studiu realizat în Belarus estimează că numărul total al deceselor în urma cancerelor provocate de radiaţii este de 115.000, faţă de 9.000, cât estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Un număr de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au părăsit apoi zona. Numărul celor ucişi din cauza radiaţiilor este încă un subiect de dezbatere.

Cu toate acestea, după aproape patru decenii, oameni din toată lumea vin să vadă urmele dezastrului.

Regiunea a primit din 2010 în jur de 30.000 de vizitatori pe an. Rezervările pentru turişti au crescut mai ales, după ce a fost difuzat pe postul HBO a serialului „Cernobîl”

„Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de securitate. De exemplu, la Prîpeat, nu trebuie nici să mâncăm, nici să bem sau să fumăm, nici chiar să călcăm pe iarbă sau să intrăm în clădirile cu risc de ingerare a unei singure particule calde, adică a unui bob de praf care conţine un atom de plutoniu”, a detaliat Galia Ackerman, specialist, autoarea cărţii „A traversa Cernobîl”.

De asemenea, sunt necesare măsuri care ar trebui să permită supravegherea turismului, pentru că nu sunt suficiente pentru a evita ca Cernobîl să nu devină un „Disneyland morbid”, aşa cum a spus Galia Ackerman, sau în care utilizatorii de Instagram cu memorie scurtă să intre în scenă pentru a posta fotografia perfectă.

Lucian Ionescu

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.