Actualitate

UDMR se teme de pierderea tot mai accentuată a susținătorilor maghiari, în fața unor formațiuni românești

Csilla Hegedus în curtea Palatului Banffy. Foto: Szalma Ancsa, Facebook

Pe portalul de investigații în limba maghiară Erdely Atlatszo a apărut știrea că oficiosul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), sub numele său de site Maszol.ro (abreviat de la titlul maghiar Noul Cuvânt Maghiar On Line),  a respins publicarea unui articol, pe motiv că acesta era „ușor anti-UDMR” și „ușor pro Dan Barna”. Autorul articolului, Szabo T. Csaba, jurnalist care publică în mod obișnuit în maszol.ro, a fost înștiințat că la mijloc nu ar fi vorba de vreo cenzură, ci doar de impunerea politicii editoriale, în condiții de campanie electorală, relevă Atlatszo Erdely, citat de transparentnews.ro.

Astfel a respins Ambrus Attila, redactorul-șef al Maszol.ro, publicarea articolului lui Szabo T. Csaba, cadru didactic universitar, care s-a aventurat să releve în articolul său apelul la renunțarea la cheia etnică în abordarea tuturor acțiunilor, inclusiv a votului. Jurnalistul maghiar a scris despre normalizarea relațiilor româno-ungare, în contextul abordării subiectului de Dan Barna, președintele Salvează România (USR) și USR-Plus Candidatul la președinție, în contextul unei adunări electorale sâmbătă, la Târgu Mureș, a declarat că România trebuie să-și depășească diviziunea etnică, care făcea ca fiecare să voteze cu etnia lui.

Hegedus Csilla, numită recent purtător de cuvânt de către UDMR, a ținut să explice publicului maghiar, către care fuseseră lansate afirmațiile lui Dan Barna, că diviziunile etnice nu trebuie depășite, ci soluționate. De menționate că personalitatea Csillei Hegedus este ținta unor critici în rândurile eșalonului II al UDMR, pentru naționalismul tăios și pentru spiritul de victimizare a minorității maghiare din România, chiar și atunci când contradicția vădită cu realitatea a adus mai mult deservicii decât avantaje scopurilor avute în vedere de uniune.

Foto: voceacomanestiului.ro preluată de transparentnews.ro

Deși i-a respins articolul lui Szabo T. Csaba, redactorul-șef a aprobat publicarea unui altuia, despre același subiect, însă într-o notă de sarcasm și dezaprobare față de persoana și discursul lui Dan Barna. Astfel, cititorii maghiari ai oficiosului UDMR sunt informați că a apărut un „urmaș al lui Vadim”, iar acesta se regăsește în persoana președintelui USR, Dan Barna. Acesta ar fi, conform Maszol, un biet politician care abia s-a ridicat de la nivelul podelei și nu un bărbat falnic, călit în luptele duse pe malurile Dâmboviței, de atâția ani, așa cum sunt acei bărbați și acele femei ce au rămas în fruntea UDMR.

În articol nu se face trimitere la perioada în care UDMR s-a aflat la guvernarea României și nici la nemulțumirile generate în rândurile maghiarilor de sprijinul acordat de formațiunea maghiară unor coaliții românești de guvernământ, printre care și celei conduse de tandemul Liviu Dragnea –  Călin Popescu-Tăriceanu.

Ileana Kiss


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.