Sfaturi Utile

Ulei de măsline: beneficii pentru sănătate, remedii și valori nutriționale

Uleiul de măsline nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta, deoarece reușește să dea savoare oricărui preparat. În plus, acest tip de ulei care predomină în bucătăria mediteraneană este folosit de secole și în scopuri medicinale, ca remediu pentru multe afecțiuni comune precum boli cardiovasculare sau diabet de tip 2

Bogat în antioxidanți, vitaminele K și E, uleiul de măsline este considerat a fi un aliment important în dieta mediteraneană.

El asigură 13% din necesarul zilnic de vitamina E și 7% din necesarul de vitamina K. Are, de asemenea, și o concentrație ridicată de grăsimi mononesaturate, precum acid oleic și palmitoleic care însumează 10 grame de acizi grași într-un conținut de doar 14 ml de ulei.

Arbore de măslin

În plus, uleiul de măsline este o sursă bună de antioxidanți precum tocoferoli, luteină și beta-caroteni, care aduc numeroase beneficii organismului.

În ceea ce privește aportul caloric, 1 linguriță de ulei de măsline are 120 de calorii, însă este o alternativă sănătoasă a uleiului de floarea-soarelului, a margarinei sau a untului. Acest tip de ulei nu conține carbohidrați sau colesterol, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.

  • Incetineste imbătrânirea creierului

Bogat în antioxidanți, uleiul de măsline încetinește procesul de îmbătrânire al creierului și nu numai. Oleocantalul, responsabil pentru reducerea inflamațiilor din corp, ajută și la îndepărtarea plăcilor beta-amiloide care se formează în celulele creierului și duc la apariția bolii Alzheimer. Acest efect major a fost observat în cadrul unui studiu pe șoareci, realizat de către cercetătorii americani din cadrul Universității Louisiana, SUA.

În plus, grăsimile mononesaturate din compoziția acestui tip de ulei contribuie la menținerea integrității celulelor creierului, asigurând buna lui funcționare.

  • Protejează împotriva diabetului de tip 2
Efecte benefice ulei de masline

Un studiu realizat de oamenii de știință din Spania pe un eșantion de 418 persoane non-diabetice, cu vârste cuprinse între 55-80 de ani, arată că uleiul de măsline joacă un rol important în menținerea sub control a glicemiei și a insulinei.

În cadrul acestei cercetări, specialiștii au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline, reduce cu peste 40% riscul de apariție a diabetului de tip 2.

  • Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Persoanele care adoptă o alimentație mediteraneană au un risc mai mic de a suferi de anumite tipuri de cancer, iar oamenii de știință din Grecia consideră că acest lucru se datorează consumului zilnic de ulei de măsline.

Antioxidanții care se găsesc în ulei pot reduce la minimum efectele nocive pe care le au radicalii liberi din corp, printre cele mai importante fiind prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și reducerea proliferării celulelor canceroase la nivelul anumitor organe.

Cu toate că uleiul de măsline virgin și extra virgin rezistă la temperaturi ridicate, acestea își pierd din aromă atunci când sunt încălzite. Din acest motiv, este recomandat să le folosești în preparate deja gătite, precum salate, sosuri, împreună cu alte condimente pentru marinarea cărnii, pentru asezonarea pastelor sau legumelor deja gătite.

Uleiul de măsline în alimentație

Multă lume se întreabă cât de sănătos este uleiul de măsline atunci când vor să îl folosească în rețete preparate la cuptor. Uleiul de măsline pur poate fi folosit ca substitut pentru margarină și unt atunci când vrei să prepari pâine, bruschete, dulciuri sau produse de patiserie. Specialiștii susțin că prin folosirea acestuia în preparatele coapte sunt eliberate grăsimi mononesaturate și compuși polifenolici în alimentele gătite.

Consumul de ulei de măsline nu afectează sănătatea atunci când este folosit în scop alimentar, în diverse preparate. Poate avea reacții adverse doar în anumite situații, când este folosit în cantități mari, sub formă de remediu.

Uleiul de măsline folosit ca remediu zilnic poate scădea nivelul zahărului din sânge. Persoanele care suferă de diabet și deja iau un tratament pentru reglarea glicemiei sunt sfătuite să își verifice glicemia zilnic dacă folosesc uleiul de măsline sub formă de remediu.

De asemenea, consumul de ulei de măsline poate interacționa cu anumite medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. De aceea, este indicat să se consulte medicul de specialitate înainte de a folosi în mod constant acest tip de ulei.

Uleiul de măsline este, cu siguranță, un ingredient care poate fi folosit cu ușurință la prepararea multor rețete, dar și pentru proprietățile sale benefice pentru corp, dovedite în numeroase studii.


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...





Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.