Actualitate

Un renumit istoric maghiar dă cărțile pe față. „Viktor Orban a construit o autocrație în doar câțiva ani”

Renumitul istoric maghiar Eva Balogh a afirmat pe blogul său, Hungarian Spectrum, care este unul dintre cele mai apreciate din țara sa, că „Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a construit o autocrație în doar câțiva ani”.
Eva Balogh

Eva S. Balogh, trăiește în Statele Unite, iar blogul său este citit zilnic de politicieni, diplomați străini și de jurnaliști care îl folosesc drept sursă în publicații precum New York Times, The Economist sau The Guardian.

Cine este autoarea blogului și cum a început totul?

„Sunt o specialistă în istorie, pensionată, și nu politoloagă, dar sunt interesată de politică și urmăresc îndeaproape evenimentele politice. După o scurtă vizită în Ungaria în 1993 am descoperit că înțelegerea situației de acolo este incompletă. Mă așteptam la o bucurie pentru venirea democrației, dar în loc am găsit amărăciune și ură pentru guvernul Antall (Jozsef, primul premier al Ungariei democratice, n.r.). În acel moment am decis că este timpul să mă apuc să aflu lucruri”, spune Eva S. Balogh.

Apropo de propaganda guvernului Orban, un subiect a fost frecvent prezent în discursul premierul maghiar: George Soros.

Unii comentatori au făcut comparații în acest sens cu discursul fostului șef al PSD Liviu Dragnea, care l-a menționat și el de mai multe ori pe omul de afaceri. De ce însă a avut un astfel de succes Viktor Orban, comparativ cu Dragnea?

”Unul dintre motivele pentru care Orban a avut succes este acela că a reușit să cupleze frica de migranți cu activitățile lui George Soros. Și această frică este reală. Presupun că maghiarii au fost întotdeauna predispuși la xenofobie, iar ideea greșită cum că toată lumea le vrea răul, mai puțin Viktor Orban, a avut așa de mult succes încât unii oameni chiar cred că din cine știe ce motive inexplicabile, Soros chiar vrea să distrugă civilizația europeană”, spune Balogh.

Nu știu sigur, dar nu cred că Dragnea a împânzit țara cu panouri cu Soros, în care îi amenința pe maghiari că el va fi cel care va râde la urmă.
Toate deciziile sunt luate de un singur om: Viktor Orban

Despre acest lucru, europarlamentara maghiară Anna Donath, membră a partidului de opoziție Momentum, afirma că Ungaria mai este o democrație doar pe hârtie. Balogh este de acord.

„Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a reușit să construiască o autocrație în doar câțiva ani. Toate deciziile sunt luate de el și nimic nu se întâmplă fără cuvântul său. Unii politologi numesc acest regim în diverse feluri: sistem hibrid, stat mafiot, democrație dirijată sau chiar regim fascistoid”, spune ea.

Dar istoricul consideră că sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare și că succesul electoral a fost obținut inclusiv prin cumpărarea voturilor.

„Sunt convinsă că deși Fidesz are o bază electorală mare, sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare. Trebuie să ținem minte că Fidesz beneficiază de susținerea a doar 35% din totalul populației cu drept de vot. Sprijinul covârșitor (câteodată de până la 90%) pe care Fidesz îl primește în regiunile sărace este rezultatul clientelismului, al cumpărării de voturi, al presiunilor și fricii. Primarii Fidesz spun oamenilor care depind de ei cum să voteze, iar ei votează așa cum li se spune, deoarece se tem că un eventual vot împotriva Fidesz ar fi descoperit”, spune Balogh.
De ce îl sprijină maghiarii din Transilvania pe Viktor Orban.

Statisticile arată că multe dintre voturile maghiarilor din Transilvania la ultimele alegeri legislative din Ungaria au mers către Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

Balogh indică spre câțiva posibili factori, dar atrage și atenția asupra suspiciunilor de fraudă.

Comunitatea maghiarilor din Transilvania, cred eu, este mai conservatoare, mai înclinată spre dreapta, decât ungurii din Ungaria. Fidesz a fost întotdeauna mai popular în Transilvania decât liberalii sau socialiștii. Această înclinație naturală a fost întărită de referendumul din 2005 pe tema dublei cetățenii, împotriva căruia guvernul Gyurcsány (Ferenc, socialist, n.r.) a făcut campanie”, spune Balogh.

Dar cel mai important factor sunt sumele de bani pe care guvernul Orban le trimite în zonele din România locuite de maghiari.

„Cât despre voturile de peste granițe, nimeni nu știe exact câte voturi au venit pentru Fidesz, din moment ce nu există un organism independent care să verifice rezultatele. Mi se pare suspect că faimoasa majoritate de două treimi de la ultimele două alegeri a depins de numărătoarea finală a voturilor din afara țării”, spune istoricul.

Referitor la tensiunile dintre Budapesta și București, Balogh nu crede că acestea vor fi alimentate în mod activ de guvernul maghiar, în condițiile în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon. „Acum câteva luni credeam că guvernul va susține deschis un adevărat show pe tema Trianonului, cu toate efectele emoționale. Apoi, Pesti Sracok, un site de extremă dreaptă susținut de guvern, a publicat un articol inflamator în care un jurnalist amenința România, în numele maghiarilor, pentru că a luat Transilvania.

Reacțiile venite din cercurile istoricilor au fost în general negative și au deplâns faptul că cei mai mulți oameni nu cunosc evenimentele care au precedat pierderea teritoriilor și consideră că maghiarii reprezintă majoritatea în orașele din Transilvania. Cred că Orban a înțeles că acest tip de propagandă poate fi periculos și a temperat auto-compătimirea și starea conflictuală care se conturau”, spune Balogh. Lucian Ionescu


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.