Actualitate

USR cere modificări importante la proiectul PNL de alegere a primarilor în două tururi de scrutin

Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului Orban să facă mai multe modificări la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect pentru care Executivul îşi angajează răspunderea. Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinţei de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă şi alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, nu după formula impusă de Guvernul Dăncilă.

„Românii trebuie lăsaţi să voteze, chiar încurajaţi, şi pentru asta luptăm de când am intrat în Parlament. Democraţia începe la firul ierbii şi este esenţial să nu îi punem piedici. Cerem de trei ani revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin ca un prim pas pentru readucerea României pe traiectoria unei democraţii funcţionale şi pentru combaterea corupţiei la nivel local prin decuplarea baronilor locali de la banul public. E greu de înţeles de ce Guvernul simte nevoia să strecoare într-o lege care urmăreşte să extindă drepturile oamenilor o restricţie care nu rezolvă nimic. Ba, din contră, acţionează împotriva spiritului legii”, declară Dan Barna, preşedintele USR.

Parlamentarii USR urmează să depună mai multe amendamente la proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Toate aceste amendamente sunt în concordanţă cu poziţiile susţinute de USR de-a lungul timpului şi cu proiectele de lege depuse în acest sens, inclusiv cu prevederile iniţiativei cetăţeneşti „Oameni noi în politică” de reformă a legislaţiei electorale.

„Suntem consecvenţi în ceea ce propunem. Sunt lucruri pe care le-am susţinut deja prin diverse proiecte legislative sau în cadrul iniţiativei cetăţeneşti ‘Oameni Noi’˜. Sunt paşi importanţi către procese electorale echitabile şi transparente şi credem că amendamentele noastre trebuie să aibă susţinerea prim-ministrului Orban”, declară senatoarea USR Florina Presadă.

Un prim amendament USR prevede eliminarea condiţiei de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă. O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul „turismului electoral” în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetăţeni – studenţi, tineri în general – nu vor putea vota la alegerile locale.

În plus, norma propusă reprezintă o restricţie bazată pe o presupusă rea-credinţă a alegătorului, care goleşte de conţinut dreptul fundamental de a alege. Cetăţenii care intră sub incidenţa normei vor fi reprezentaţi într-o localitate în care nu mai locuiesc şi pentru care alegerea aleşilor locali nu mai prezintă interes.

Totodată, textul propus de Guvernul Orban intră în contradicţie cu alte prevederi ale legii, potrivit cărora alegătorii cu reşedinţa în respectiva localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor.

Tot printr-un amendament, USR solicită reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale. Concret, în loc să fie minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi, aşa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

Reducerea la jumătate a numărului minim de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi la funcţia de primar şi de preşedinte de consiliu judeţean, respectiv pentru lista de consilieri locali/judeţeni se justifică prin dorinţa cetăţenilor României de implicare în politică şi de reîmprospătare a clasei politice, demers foarte greu de realizat în condiţiile actualei legislaţii.

USR solicită reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare şi pentru candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier, respectiv funcţia de primar.

De asemenea, USR cere revenirea la alegerea preşedintelui de consiliu judeţean în două tururi de scrutin. Astfel, se creează un proces în urma căruia preşedinţii de CJ aleşi devin cu adevărat reprezentativi, deoarece ar avea susţinerea a mai mult de jumătate dintre votanţii activi ai respectivei comunităţi şi, prin urmare, ar dobândi legitimitatea democratică ce le permite să ia decizii în numele întregii comunităţi.

Un sistem de vot ar trebui să modereze tensiunile existente în societate. Actualul sistem nu face însă decât să întărească aceste tensiuni dat fiind că:

– pune presiune pe alegător să voteze nu candidatul pe care îl consideră ca fiind cel mai potrivit să-l reprezinte, ci candidatul care ar avea şanse mai mari să câştige;
– descurajează participarea la vot şi neîncrederea în sistemul electoral, deoarece legea valorifică prezenţa mică la vot a electoratului şi, astfel, nu se asigură diversitatea întrucât sunt favorizate doar partidele mari.

În plus, modificarea se justifică şi prin prisma principiului egalităţii de tratament al aleşilor locali, raportat la textul de lege deja propus pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Revenirea la alegerea preşedinţilor de CJ în două tururi de scrutin este legal posibilă, chiar dacă a rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională permit acest lucru dacă modificările aduse legii electorale lărgesc şi nu restrâng drepturile electorale înscrise în Constituţie.

Alte amendamente USR vizează simplificarea procedurii de acreditare a observatorilor interni şi internaţionali.

Sursa: News24.ro.

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.