Social Media

Utilizarea excesivă şi iraţională a antibioticelor atât la oameni, cât şi la animale

Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea publică tot mai mult cu fiecare an, incluzând aspectele siguranţei alimentare, dar şi a dezvoltării socio-economice la nivel global. Principalii factori care alimentează acest proces sunt utilizarea excesivă şi iraţională a antibioticelor atât la oameni, cât şi la animale, managementul deficitar al instituţiilor sanitare, dar şi nerespectarea schemelor terapeutice. Astfel, boli infecţioase precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea au devenit tot mai greu de tratat. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rezistenţa la antibiotice, aspect evidenţiat în datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) (*https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Country-visit-Romania-discuss-AMR-issues-June-2018.pdf). În acest context alarmant care ameninţă calitatea vieţii fiecăruia dintre noi, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR), alături de cele 8 Asociaţii Locale membre, a organizat în perioada 4 – 10 noiembrie 2019 Campania Naţională Antibioticum. Principalul obiectiv al acestei campanii a fost informarea populaţiei cu privire la antibiotice, creşterea gradului de conştientizare a riscurilor şi consecinţelor consumului imprudent, dar şi promovarea în rândul populaţiei a modalităţilor prin care putem, fiecare dintre noi, preveni acest fenomen.

Pentru a putea înţelege mai bine cauzele consumului iraţional de antibiotice în România, am distribuit publicului larg, cu ajutorul Asociaţiilor Locale, dar şi în mediul online, un formular care ne-a ajutat să realizăm o statistică naţională. Aceasta se bazează pe răspunsurile a 3381 de persoane chestionate.

Rezultatele sunt majoritar pozitive şi încurajatoare. Astfel, câteva din concluziile sondajului sunt:

– 86,9% nu consumă antibiotice când se simt…

 

Citeste continuarea AICI

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.