vineri 21 septembrie 2018 6:53 am
Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Acasa / News / VESTE despre PENSII! Se vorbește despre un efect DEVASTATOR!
Adpres Market

VESTE despre PENSII! Se vorbește despre un efect DEVASTATOR!

AdpresFM - Radio Online Stations  

În România, cheltuielile sociale reprezintă aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuială din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, într-un interval de 40 de ani, arată analiștii CFA România. În acest context, spun ei, încurajarea economisirii este esenețială pentru asigurarea viitorului, iar pensiile private obligatorii au un rol extrem de important.

Transferul contribuţiilor viitoare la Pilonul II către bugetul de stat va avea un efect catastrofal asupra pieţei de capital arată analiştii CFA.

România are cea mai mică rată de economisire din UE, respectiv -5%.

„Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluţie”, spune Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România.

Principala diferenţă dintre sistemul de stat şi cel privat este că primul este un sistem de tip “pay-as-you-go”, adică banii reţinuţi azi celor care contribuie sunt utilizaţi pentru a plăti pensiile celor care se află la vârsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finanţat – contribuţiile plătite astăzi sunt investite în numele participantului, urmând a fi returnate aceluiaşi participant sau moştenitorilor, împreună cu randamentul aferent, la vârsta pensionării.

„Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesara rebalansarea proporţiei perioadei active în totalul vieţii, prin creşterea vârstei de pensionare si stimularea economisirii.” declară Alexandra Smedoiu, CFA – Vicepreşedinte CFA România.

În conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România, 7 la număr, s-au strâns peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanţează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligaţiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieţei de capital de la Bucureşti.

După ce au redus, în primă etapă, nivelul contribuţiilor către pilonul II, de la 5,1% din salariul brut la doar 3,75% din salariul brut, autorităţile statului anunţă măsuri mai importante care vizează reforma sistemului.

Primul ministru Viorica Dăncilă a declarat că se lucrează un o lege în acest sens, iar ministrul finanţelor Orlando Teodorovici a detaliat, spunând că se doreşte desfiinţarea pilonului II şi reorientarea cotizanţilor către pilonul III(pensii facultative) sau pilonul I(pensiile de stat). Teodorovici a mai spus şi că statul va încerca să stimuleze mutarea către pilonul I.

Datele Eurostat plasează România pe locul 5 în Europa din acest punct de vedere, depăşită clar doar de Luxemburg şi aproape egală cu Franţa, Italia şi Ungaria. Rata de înlocuire a salariului cu pensia este de 0,66, ceea ce înseamnă că, pe medie, prima pensie reprezintă 66% din ultimul salariu.

Articolul VESTE despre PENSII! Se vorbește despre un efect DEVASTATOR! apare prima dată în ReporterOnline.NET.

AdpresFM - Radio Online Stations  

Play TV Online
Adpres Games - Jocuri Anti Stres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com