Dezvaluiri

VIDEO: 100 de euro de intrebare. Asa se luau permisele auto in Suceava. DNA a trimis in judecata 34 de inculpati, si un fost comisar sef de politie.

DNA a anuntat miercuri ca a trimis in judecata 34 de inculpati in dosarul privind examenele fraudate pentru obtinerea de permise auto la Suceava. DNA a detaliat si metodele prin care erau fraudate examenele.

1. Metoda clasica, ce era cunoscuta in randul membrilor gruparii infractionale sub numele de ‘Sopteala’, constand in comunicarea directa, pe un ton scazut si in mod conspirat, a raspunsurilor corecte catre candidat, de catre Obreja Radu Ionut.

2. Metoda ‘Vesta de blugi’, constand in utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori inregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o casca si o vesta speciala, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanta, iar raspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de catre unul dintre inculpati plasat in afara salii de examen), activitatea desfasurandu-se cu acordul si sub atenta coordonare a inculpatilor Obreja Radu Ionut si Perijoc Gheorghe Ionel.

In functie de gradul de pregatire al candidatului sau de suma de bani disponibila pe care candidatul era dispus sa o remita cu titlu de mita, ajutorul se concretiza in comunicarea tuturor raspunsurilor aferente chestionarului electronic de catre Obreja Radu Ionut sau in comunicarea partiala a raspunsurilor.

Suma de bani perceputa de catre grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare intrebare, suma din care liderul gruparii primea cea mai mare parte, restul fiind imparatit intre alti membri ai gruparii implicati in fraudarea examenului, a exolicat DNA.

In acest dosar au fost trimisi in judecata 34 de inculpati, intre care angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori si intermediari ai scolilor de soferi care, in schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obtinere a permisului de conducator auto unui numar de 235 de candidati, in cursul anului 2020.

Acest dosar a fost disjuns avand in vedere dimensiunea infractionala si numarul mare de persoane implicate in intreaga procedura de examinare, astfel incat, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmarirea penala continua intr-un dosar separat. Intr-un alt dosar privind fapte de coruptie legate de inmatriculari auto se desfasoara in continuare acte de urmarire penala fata de mai multe persoane.

In prezentul dosar au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, urmatorii inculpati:

OBREJA RADU IONUT, comisar sef de politie, la data faptelor sef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita in forma continuata,
– trafic de influenta, in forma continuata,

PERIJOC GHEORGHE IONEL, la data faptelor agent de politie in cadrul M.A.I. – Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– complicitate la trafic de influenta in forma continuata,
– complicitate la luare de mita in forma continuata,

BUTNARIU PAUL ALEXANDRU, la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat,

RUSU DAIANA IULIANA, la data faptelor personal contractual in cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinari din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– luare de mita in forma continuata,

5 persoane fizice, (administratori ai unor scoli de soferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infractiuni de: constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, complicitate la luare de mita in forma continuata,

si in stare de libertate, a inculpatilor:

DANELIUC LUCIAN GEORGE, la data faptelor sef al Biroului Prinderi in Flagrant din cadrul Brigazii Operatiuni Speciale Suceava, pentru comiterea infractiunilor de:
– constituire a unui grup infractional organizat,
– complicitate la trafic de influenta,

24 persoane fizice, (administratori ai unor scoli de soferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infractiuni de: constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta, in forma continuata, complicitate la luare de mita in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

Incepand cu luna ianuarie a anului 2020, in calitate de comisar sef si coordonator al Compartimentului examinari permise de conducere, inculpatul Obreja Radu Ionut impreuna cu inculpatul Perijoc Gheorghe-Ionel, agent de politie in cadrul aceleiasi institutii, si cu un administrator al unei scoli de soferi, ar fi constituit un grup infractional organizat, din care ar fi facut parte si inculpatii Butnariu Paul Alexandru si Rusu Daiana Iuliana, dar si alti instructori auto si administratori de scoli de soferi, precum si persoane fara o calitate speciala. S-ar fi urmarit astfel ca, printr-o actiune concertata, sa se fraudeze, in schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mita, examenele teoretice pentru obtinerea permisului de conducere.

Concret, inculpatul Obreja Radu Ionut ar fi pretins si primit de la elevi/cursanti, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fara calitate speciala, in numele sau personal, diverse sume de bani, cu titlu de mita, cuprinse intre 600 euro si 5.500 euro. In schimb, inculpatul Obreja Radu Ionut ar fi inlesnit fraudarea, de catre candidatii interesati, a examenului teoretic pentru obtinerea permisului de conducere, eludand dispozitiile legale imperative cu privire la organizarea si promovarea acestuia.

Ceilalti membri ai grupului care, de regula aveau calitatea de instructori, trebuiau sa actioneze drept extensii ale inculpatului Obreja Radu Ionut si aveau rolul de a racola candidati care, nereusind sa atinga standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, erau dispusi sa plateasca sume de bani.

Pentru a evita expunerea, inculpatul Obreja Radu Ionut ar fi apelat la inculpatul Perijoc Gheorghe Ionel, persoana cu multiple conexiuni si cunostinte in randul instructorilor auto, cu rol de interfata in relatia cu restul membrilor gruparii.

Fraudarea examenului teoretic s-ar fi facut prin doua metode:

1. Metoda clasica, ce era cunoscuta in randul membrilor gruparii infractionale sub numele de „Sopteala”, constand in comunicarea directa, pe un ton scazut si in mod conspirat, a raspunsurilor corecte catre candidat, de catre Obreja Radu Ionut.

2. Metoda „Vesta de blugi”, constand in utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori inregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o casca si o vesta speciala, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanta, iar raspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de catre unul dintre inculpati plasat in afara salii de examen), activitatea desfasurandu-se cu acordul si sub atenta coordonare a inculpatilor Obreja Radu Ionut si Perijoc Gheorghe Ionel.

In functie de gradul de pregatire al candidatului sau de suma de bani disponibila pe care candidatul era dispus sa o remita cu titlu de mita, ajutorul se concretiza in comunicarea tuturor raspunsurilor aferente chestionarului electronic de catre Obreja Radu Ionut sau in comunicarea partiala a raspunsurilor.

Suma de bani perceputa de catre grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare intrebare, suma din care liderul gruparii primea cea mai mare parte, restul fiind imparatit intre alti membri ai gruparii implicati in fraudarea examenului.

Existau anumite categorii de candidati (cei care proveneau din alte judete decat Suceava ori persoane cu educatie precara) in cazul carora sumele de bani percepute si primite cu titlu de mita erau sensibil mai mari.

In cauza a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre inculpati, printre care si Perijoc Gheorghe Ionel si Rusu Daiana Iuliana, in valoare totala de: 443.785 euro, 60.635 lire sterline, 4.526 dolari americani si 815.977 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.