Actualitate

Vinovaţii evenimentelor de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului au fost sancţionaţi. Care este reacţia preşedintelui CJ Harghita, Csaba Borboly

buburuza.ro   buburuza.ro

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita a amendat cu câte trei mii de lei pe preşedintele Consiliului Judeţean Haghita, Csaba Borboly şi Róbert Grüman, vicepreşedintele CJ Covasna pentru scandalul pe care l-au provocat la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului.

Potrivit Jandarmeriei aceştia nu au anunţat manifestarea prin lanţ uman cu 48 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, potrivit legislaţiei în vigoare.

Nemulţumit de sancţiunea primită, Borboly a făcut public procesul verbal de constatare pe baza căruia a fost amendat.

Acesta susţine că, prin acest pas, autorităţile române demonstrează, din nou, că acţionează rapid şi hotărât doar atunci când se îndreaptă împotriva unei minorităţi etnice.

Borboly a anunţat că va contesta amenda în instanţă şi va informa opinia publică internaţională cu privire la paşii întreprinşi de statul român.

Acesta a amintit că cei trei preşedinţi de consilii judeţene din aşa-zisul „Ţinutul Secuiesc” au înmânat celor 80 de jurnalişti care l-au însoţit pe Papa Francisc în România un document ce informează cu privire la „încălcarea drepturilor maghiarilor din România”, potrivit agenţiei maghiare de presă MTI.

În data de 6 iunie, la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului s-au deplasat reprezentanţii mai multor administraţii locale din aşa-numit „Ţinut Secuiesc” şi persoane fizice şi au format un lanţ uman în faţa intrării în cimitir. Cu câteva zile înainte Borboly închisese cimitirul cu lacăt şi a dispus vizitarea lui doar o dată pe săptămână, duminica, timp de o oră.

Lucian Ionescu

pni.ro%20

Comment here