Actualitate

Zi istorică pentru România. Toţi regii României sunt acasă pentru totdeauna

buburuza.ro   buburuza.ro

 

După şapte decenii de uitare şi nedreptate, Regina-Mamă Elena este adusă acasă, în România, pentru a-şi dormi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai.

Sunt 70 de ani de când regina-mamă a fost obligată de către comuniști să plece în exil, potrivit  transparentnews.ro

Majestatea-Sa a fost reînhumată la Curtea de Argeş, lângă fiul său Regele Mihai, pe care l-a iubit nespus şi cu care a împărtăşit momente dramatice în timpul vieţii.

Sicriul reginei a ajuns la Curtea de Argeş, după ce a trecut preţ de o oră pe la Palatul Elisabeta din Capitală.Imagini pentru regina mama, poze

Suverana care a fost privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, s-a stins pe 29 noiembrie 1982, însă vestea a trecut aproaspe neobservată în România comunistă. Din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, sicriul a fost adus vineri pe Aeroportul Otopeni, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Momentul istoric de la Aeroportul Otopeni a fost marcat de o ceremonie militară şi religioasă, discretă, la care au participat Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei, şi surorile ei, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ca într-un fel de legătură simbolică, peste timp, ca şi în cazul funeraliilor Regelui Mihai, sicriul Reginei Mame Elena a fost acoperit de o coroană cu flori albe, simbol străvechi al doliului regal, al purităţii şi luminii veşnice. Acordurile imnului Regal au întregit atmosfera de reculegere.

Cortegiul funerar a pornit apoi spre Palatul Elisabeta, locul în care, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost silit să semneze abdicarea. Soarta României avea de atunci să se schimbe, vreme de cel puţin jumătate de secol.

La rugămintea Majestăţii Sale Margareta, oamenii au venit cu o mulţime de flori albe, care să aminteasa şi de bunătatea şi nobleţea celei privegheate la Palatul Elisabeta.

În 1921, principesa Elena a Greciei s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al României, dar la doar câţiva ani după aceea, a avut parte de un noian de umilinţe şi dezamăgiri, din cauza legăturii lui Carol al II-lea cu Elena Lupescu.

Istoria are însă cursul ei şi iată că de-acum înainte, personajele acestei poveşti, toţi regii şi reginele României vor fi la Curtea de Argeş.

Lucian Ionescu

.

pni.ro%20

Comment here