Actualitate

Zi istorică pentru România. Toţi regii României sunt acasă pentru totdeauna

 

După şapte decenii de uitare şi nedreptate, Regina-Mamă Elena este adusă acasă, în România, pentru a-şi dormi somnul de veci alături de fiul ei, Regele Mihai.

Sunt 70 de ani de când regina-mamă a fost obligată de către comuniști să plece în exil, potrivit  transparentnews.ro

Majestatea-Sa a fost reînhumată la Curtea de Argeş, lângă fiul său Regele Mihai, pe care l-a iubit nespus şi cu care a împărtăşit momente dramatice în timpul vieţii.

Sicriul reginei a ajuns la Curtea de Argeş, după ce a trecut preţ de o oră pe la Palatul Elisabeta din Capitală.Imagini pentru regina mama, poze

Suverana care a fost privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, s-a stins pe 29 noiembrie 1982, însă vestea a trecut aproaspe neobservată în România comunistă. Din cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne, sicriul a fost adus vineri pe Aeroportul Otopeni, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române.

Momentul istoric de la Aeroportul Otopeni a fost marcat de o ceremonie militară şi religioasă, discretă, la care au participat Majestatea Sa Margareta, custodele coroanei, şi surorile ei, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Ca într-un fel de legătură simbolică, peste timp, ca şi în cazul funeraliilor Regelui Mihai, sicriul Reginei Mame Elena a fost acoperit de o coroană cu flori albe, simbol străvechi al doliului regal, al purităţii şi luminii veşnice. Acordurile imnului Regal au întregit atmosfera de reculegere.

Cortegiul funerar a pornit apoi spre Palatul Elisabeta, locul în care, pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost silit să semneze abdicarea. Soarta României avea de atunci să se schimbe, vreme de cel puţin jumătate de secol.

La rugămintea Majestăţii Sale Margareta, oamenii au venit cu o mulţime de flori albe, care să aminteasa şi de bunătatea şi nobleţea celei privegheate la Palatul Elisabeta.

În 1921, principesa Elena a Greciei s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al României, dar la doar câţiva ani după aceea, a avut parte de un noian de umilinţe şi dezamăgiri, din cauza legăturii lui Carol al II-lea cu Elena Lupescu.

Istoria are însă cursul ei şi iată că de-acum înainte, personajele acestei poveşti, toţi regii şi reginele României vor fi la Curtea de Argeş.

Lucian Ionescu

.

Powered by WPeMatico


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Lasă un răspuns - parerea ta conteaza...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Adpres Media

Interzisa copierea sau modificarea continutului.