Actualitate

Ziua Armatei Române sărbătorită în toată ţara

 

25 octombrie este pentru Armata Română o zi istorică. În anul 1944, militarii români au reuşit să elibereze total de sub ocupaţie străină Transilvania. De atunci, celebrează în fiecare an curajul celor care au pierit, potrivit transparentnews.ro

În fața Mormântului Ostaşului Necunoscut, dar şi a preşedintelui Klaus Iohannis, peste 400 de elevi şi studenţi au depus vineri jurământul de credinţă.

Într-o tabără de instruire amenajată în Parcul Carol din Capitală, militarii i-au invitat pe copii să se antreneze alături de ei.

Copiii au avut ocazia să urce în tancuri şi în transportoarele blindate.

Militarii nu i-au uitat nici pe cei căzuţi la datorie. Din păcate, din 1996 şi până acum, 30 de militari români au murit în misiuni externe. Şi anul acesta a fost cumplit. În urmă cu o lună şi jumătate, sublocotenetentul post mortem Ciprian Ştefan Polschi s-a stins în misiune în urma unui atac al talibanilor, în Kabul.

La Carei, locul în care militarii Diviziei a 9-a Infanterie au eliberat, în urmă cu 72 de ani, ultima brazdă de pământ românesc, a fost organizat un marş pe traseul Supuru de Sus-Supuru de Jos-Acâş-Carei. De asemenea, tot cu acelaşi prilej, coroane de flori au fost depuse la Ansamblul Monumental Glorie Ostaşului Român. A urmat o videoconferinţă cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii, la palatul din Parcul Karoly, iar apoi militarii au fost în centrul atenţiei cu exerciţii demonstrative, expoziţii şi un spectacol artistic. Prezenţi la eveniment au fost preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ionel Ciucă.

 

Manifestări au avut loc şi la Satu Mare. Un marş a fost organizat pe ruta Tătăreşti-Ruseni şi au fost depuse coroane de flori la monumentele amplasate pe întreg traseul. De asemenea, luni, 24 octombrie, la teatrul din Satu Mare, a avut loc dezbaterea cu public pe tema Armata – Instituţie fundamentală a statului. Sursă de încredere şi mândrie naţională, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Mihnea Motoc, urmată, a doua zi, de  o ceremonie militară şi religioasă în care au fost depuse coroane de flori la Monumentul Ostaşului Român.

 

La Râmnicu Vâlcea, geniştii şi loturile sportive ale mai multor instituţii din municipiu au participat la Cupa 25 Octombrie. Disciplinele la care au concurat au fost: tenis de masă, minifotbal şi volei. De asemenea, a fost organizat şi un simpozion, 25 Octombrie, Ziua Armatei Române din toate timpurile. Tot cu această ocazie a fost desfăşurată şi o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Independenţei, loc cu o mare încărcătură patriotică.

 

Coroane de flori au fost depuse şi la Monumentul ostaşului din toate timpurile, amplasat în faţa Cercului Militar din Sibiu. De asemenea, viitorii ofiţeri au fost prezenţi şi în Aula Academiei Forţelor Terestre, care a fost gazda simpozionului intitulat Sibiul – reper important în istoria militară europeană. În discuţii a fost adusă şi Bătălia de la Sibiu din 1916.

 

Un alt simpozion, de data aceasta având ca subiect rezistenţa anticomunistă din Banat, a avut loc în Timişoara. Tot aici, la Iulius Mall, militarii timişoreni au organizat o expoziţie de tehnică militară, moment de maximă curiozitate pentru cei mici, iar caricaturile la minut au fost un alt punct de atracţie.

 

Militarii Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt au organizat, la Iaşi, simpozionul cu tema Armata Română pe frontul de Est. În acelaşi timp, la Monumentul Eroilor Vulturul şi la Monumentul Eroilor Galata au avut loc activităţi de întreţinere şi sădire de flori de sezon de militarii Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri şi de elevii Liceului tehnologic Petru Poni şi ai Şcolii Ion Simionescu. De asemenea, a avut loc şi o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Români din cel de-Al Doilea Război Mondial şi la mormântul eroului sublocotenent (pm)
Bogdan Valerian Hâncu.

 

La Baia Mare, Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureş a organizat o serie de activităţi culturale, concursuri sportive, adunări festive, ceremonii militare, acţiuni de promovare a carierei militare şi prezentări de tehnică, armament şi echipamente militare.

 

Centrul de Afaceri şi Expoziţii Mircea Cancicov a găzduit, în Bacău, EXPO MILITAR 2016, eveniment la care au participat cu exponate Baza 95 Aeriană, Batalionul 630 Paraşutişti, Batalionul 635 Artilerie Antiaeriană, Batalionul 634 Infanterie, Centrul 115 Comunicaţii, Biroul de Informare Recrutare şi alte structuri din Sistemul Naţional de Apărare şi Securitate Naţională.

Locuitorii municipiului Constanţa au participat la o expoziţie de tehnică militară, în Piaţa Ovidiu, iar o ceremonie militară şi religioasă  a fost organizată pentru comemorarea militarilor români căzuţi pe câmpul de luptă pentru independenţa şi suveranitatea ţării. Coroane de flori au fost depuse la Monumentul Eroilor căzuţi în Al Doilea Război Mondial, din Cimitirul Central.

 

În Piaţa Prefecturii, din Târgu-Jiu, şi la Monumentul Eroilor, din oraşul Târgu Cărbuneşti, a avut loc, marţi, 25 octombrie, ceremonii militare şi religioase însoţite de depuneri de coroane de flori.

Cu prilejul Zilei Armatei României, au mai fost organizate ceremonii pentru depunerea de coroane de flori la cimitirele şi monumentele dedicate eroilor români din Austria, Bosnia şi
Herţegovina, Bulgaria, Cehia,
Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina.

 


LIKE:... Nu uita sa dai LIKE paginii noastre de Facebook Adpres Media daca ti-a placut acest articol, astfel intrand si in comunitatea noastra de cititori, fiind la curent cu toate noutatile care apar pe site. Toate acestea, simplu, la doar un singur Click distanta, apasand butonul de jos...

Comment here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Interzisa copierea sau modificarea continutului.